Dostavba Temelína žije: zájem mají Korejci

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Pokud by byl znovu vypsán tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, hlásí se další zájemce - korejská státní energetická společnosti KEPCO. O jejím zájmu informoval deník The Korea Times. Společnost ČEZ sice letos v dubnu zakázku zrušila, podle nedávného prohlášení místopředsedy dozorčí rady ČEZ Václava Pačese ale na přípravě rozšíření dále pracuje a nový tendr by mohla vypsat už příští rok.

Ministr průmyslu Jan Mládek zájem dalšího potenciálního účastníka vítá. „Jak známo z principů svobodného trhu, větší okruh potenciálních dodavatelů vytváří pro objednavatele lepší podmínky ohledně cen, kvality a termínů dodávek,“

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová v aktuálním vyjádření nicméně zopakovala červnovou reakci na Pačesovo prohlášení, že firma v tuto chvíli nechystá ani nepřipravuje vypsání nového tendru na dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Jihokorejský list však dnes napsal, že česká vláda očekává, že by mohla začít přijímat žádosti od zájemců na dostavbu elektrárny na počátku příštího roku.

Hodnota projektu by se podle listu měla pohybovat kolem deseti miliard dolarů (201,8 miliardy korun) a konkurenti firmy KEPCO by měli být účastníi již ukončeného tendru - americko-japonské konsorcium firem Westinghouse a Toshiba a konsorcium ruské společnosti AtomStroyExport a české firmy Škoda.

Korejská vláda již formálně vyjádřila svůj zájem připojit se k procesu dostavby elektrárny prostřednictvím představitelů firmy KEPCO, kteří se zúčastnili prvního česko-korejského jaderného fóra v Praze na počátku června. Zástupci obou zemí na jaderném fóru podepsali Memorandum o porozumění, které ustavuje spolupráci v jaderném sektoru.

Korejci si věří

„Šance, že KEPCO získá práva, jsou vysoké. Její schopnosti se ukázaly při úspěšné výstavbě jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech,“ řekl listu úředník z korejského ministerstva pro energetiku. KEPCO si díky tomu podle něj v mnoha zemích vysloužilo dobrou pověst i s ohledem na pokročilou jadernou technologii. „Česká vláda má velký zájem přilákat Koreu do nabídkového procesu. To naznačuje, že naše jaderné technologie a know-how byly mezinárodně uznány. Děláme pečlivé přípravy, abychom si nenechali ujít tuto příležitost,“ dodal.

Dva nové bloky temelínské elektrárny by měly více než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Podle původního plánu, který ČEZ zrušil letos v dubnu, měla být stavba dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliard korun.

KEPCO je korejským energetickým lídrem
- Korea Electric Power Corporation je největší elektrárenskou společností v zemi. Firma byla zřízena v roce 1961 fúzí tří elektrárenských podniků, její historie však sahá až do roku 1898, kdy byla založena Hansung Electric Power Company. Zabývá se výrobou, přenosem a distribucí elektřiny a výstavbou elektráren, včetně jaderných, větrných a uhelných.
- Stát vlastní ve firmě podíl 51 procent. Od roku 1989 se s akciemi firmy obchoduje na jihokorejské akciové burze a od roku 1994 i na newyorské akciové burze NYSE.
- V nejnovějším žebříčku pěti stovek největších firem světa Fortune Global 500 patří firmě 212. příčka.
- KEPCO má celkem 10 dceřiných společností, z toho šest se věnuje produkci elektřiny. Výstavbu elektráren, včetně jaderných, se věnuje divize KEPCO Engineering & Construction (KEPCO E&C), ve které má KEPCO podíl téměř 78 procent.
- Celkový majetek firmy činí 146 bilionů jihokorejských wonů (2,9 bilionu Kč). Příjmy se loni zvýšily o 9,3 procenta na 54 bilionů wonů (1,1 bilionu Kč). Čistý zisk činil 174 miliardy wonů (3,5 miliardy Kč) a provozní zisk 1,5 bilionu wonů (30 miliard Kč).

Pavel Cyrani: ČEZ musí prodloužit životnost Dukovan