Dostavte Temelín, žádají vládu starostové z jeho okolí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Starostové obcí a měst z okolí Temelína žádají dostavbu jaderné elektrárny. Vyzývají k tomu v otevřeném dopisu českou vládu. Aktivitu starostů podporují také jihočeští zastupitelé, kteří to potvrdili schváleným usnesením. Několik starostů kvůli dostavbě Temelína dorazilo s transparenty na krajský úřad.

Podle nich všechny obce a města v okolí Temelína přizpůsobily své strategie rozvoje na dostavbu jaderné elektrárny. „Protože víme, že Vláda ČR plánuje přijmout novou koncepci rozvoje jaderné energetiky na následující období, chceme znovu a důrazně upozornit na připravenost celého regionu a vynaložené prostředky,“ stojí v prohlášení.

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Před tím vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

„Vše je připravené na dostavbu. Všichni počítali se dvěma bloky, nicméně občané chápou, že by to byla velká ekonomická zátěž. Proto jsme chápali variantu dostavby s jedním blokem, ale naprosto nás šokovalo, že by se vše mělo teď ukončit a všechno kolem toho zahodit,“ řekl starosta obce Temelín Petr Macháček.

Dodal, že zastavení projektu dostavby znamená, že v regionu nevzniknou nová pracovní místa, nebo se nebude budovat slibovaná infrastruktura.

Start 2025

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliard korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.