Dovoz piva klesá. Výrobci plní plastové lahve v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Dovoz piva za prvních osm měsíců letošního roku meziročně klesl o třetinu na 282 milionů korun, vyplynulo z databáze Českého statistického úřadu. Důvodem je hlavně přesun plnění piva do PET láhví z Maďarska do Česka dvěma největšími pivovary. Snižuje se také import privátních značek. Takřka o pětinu naopak stoupl vývoz zlatavého moku.

Dovoz od ledna do konce srpna dosáhl 247 tisíc hektolitrů. Zhruba dvě třetiny tvořilo levné plechovkové pivo. To kupují především obchodní řetězce, které je pak nabízejí pod svými privátními značkami.

Odbyt neznačkového piva kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji v posledních letech roste. Začali ho ale vyrábět čeští producenti. „Řekli si, když je tady poptávka, proč bychom to měli nechávat Polákům, my to uděláme sami,“ uvedl zdroj z pivovarského prostředí. Přestože marže u privátních značek je minimální, prodané množství skrze řetězce piva je pro ně zajímavé.

Největším dovozcem piva do ČR zůstává Polsko, odkud se od ledna do srpna přivezlo piva za 157 milionů korun. Pomyslná druhá příčka patří Německu se 44 miliony, třetí je Maďarsko se zhruba 21 miliony.

Plzeňský Prazdroj i Pivovary Staropramen spustily vlastní plnící linku do stále oblíbenějších PET láhví v průběhu loňského roku. Do té doby pivo stáčely u spřízněných firem v Maďarsku. Heineken přesunul produkci piva v plastových láhvích ze Slovenska do Česka již o rok dřív.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého tento fakt výrazně ovlivnil loňskou a letošní bilanci zahraničního obchodu. Například dovoz piva z Maďarska je letos oproti loňsku zhruba jen pětinový.

„Rozvoj segmentu PET balení v Česku nás loni přiměl investovat do vlastní stáčecí linky na PET balení v pivovaru Staropramen, která byla spuštěna v květnu 2011,“ řekl mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. „Od té doby tak již nemusíme ke stáčení piva využívat linky našich sesterských pivovarů v zahraničí,“ dodal.

Z databáze ČSÚ vyplývá, že množství dovezeného piva výrazně klesalo už loni. Meziročně se tehdy snížilo víc než o čtvrtinu na 572 tisíc hektolitrů. V letech 2009 a 2010 přitom rostlo o desítky procent ročně.

Tuzemským pivovarům se naopak daří vyvážet. Za prvních osm měsíců roku exportovaly přes 2,4 milionu hektolitrů piva za 3,1 miliardy korun. Meziroční růst v peněžním vyjádření představuje 16,5 procenta.