Drábová: Kvůli služebnímu zákonu nedokážu zaplatit experty na jádro

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová Zdroj: Anna Vackova, E15

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nedokáže získávat nové zaměstnance. Zatímco současné zaměstnance dokáže ohodnotit, ty nové nemůže dobře zaplatit. Poslancům z hospodářského výboru to řekla předsedkyně SÚJB Dana Drábová. Důvodem je hlavně nový služební zákon, který neumožňuje dát novým zaměstnancům víc peněz, dodala.

Úřad například vypsal výběrové řízení na inspektora, ale nikdo se nepřihlásil. „Problémem je to, že pokud chceme přijmout odborníka, který přichází odjinud než ze státní správy, tak ty nástupní platy jsou na trhu práce v odpovídajících profesích směšné,“ řekla Drábová. Z ostatních úřadů zaměstnance SÚJB získávat také nemůže, protože nemají potřebnou odbornost.

Hospodářský výbor poté odhlasoval, že současná podoba služebního zákona ztěžuje kvalitní personální politiku státních organizací a brání zaměstnávání špičkových odborníků. Žádá proto vládu, aby situaci neprodleně řešila. „Ten zákon je paskvil a je třeba ho změnit,“ řekl předseda výboru Ivan Pilný (ANO).

Razantní snížení rozpočtu

Výbor se dnes zabýval návrhem rozpočtu SÚJB na příští rok a doporučil ho schválit podle vládního návrhu. Úřad má mít k dispozici na své výdaje 359,96 milionu korun, což je asi o 700 milionů méně, než mu přidělil letošní schválený rozpočet. Na straně příjmů by měl do rozpočtu odvést asi 170 milionů korun, jde hlavně o peníze z poplatků.

Na platy zaměstnanců je určeno 117,5 milionu korun, což jedna z největších položek v rozpočtu SÚJB. Podle státního závěrečného účtu za loňský rok činil průměrný plat v úřadu 43 111 korun. Průměrný plat v energetice za loňský rok byl podle Českého statistického úřadu 41 294 korun na přepočtené osoby.