Drahé energie trápí Čechy. Za co se dá v domácnosti ušetřit?

Energie vlivem války a krize nadále zdražují a Češi tak musí platit několika násobně více, než byli zvyklí. Existuje však několik maličkostí, které dokáží energie v domácnosti ušetřit a přitom člověka nic nestojí. 

Úspora vody

Uspořit vodu lze hned několika jednoduchými způsoby. Například při mytí rukou nebo čištění zubů, je dobré vypínat vodu ve chvíli, kdy ji člověk zrovna nevyužívá. Kohoutkem totiž proteče až 15 litrů za minutu. Stejně tak je vhodné zastavovat vodu i při mytí nádobí. Nebo si rovnou napustit dřez a mýt nádobí v něm. Za 10 minut mytí nádobí se totiž spotřebuje zhruba 120 litrů vody.

Při mytí ovoce lze do dřezu postavit misku, do které nateče voda při mytí, a tou pak zalévat například květiny. Při zalévání na zahradě je pak lepší používat konev než hadici a ideálně využít i dešťovou vodu.

Úspora elektřiny

Základní věc, která dokáže ušetřit hodně energie, je výměna běžné žárovky za LED žárovku, která je mnohem úspornější a navíc má velmi dlouhou životnost. Světlo by navíc mělo svítit opravdu jen v místnostech, které jsou používané. Tím se dá také velmi ušetřit. 

Velkým žroutem energie je i lednice. Optimální teplota v ní by měla být +4 až 6 stupňů celsia a v mrazáku -18 stupňů. Čím nižší teplota v ledničce, tím více spotřebuje energie. Například při snížení teploty v ledničce o dva stupně stoupne spotřeba energie o 15 procent. Ledničku je také dobré umístit na chladnější místo a vyhnout se přímému slunci.

Úspora tepla

Ušetřit se dá i za teplo. Ačkoliv je to pro mnoho lidí samozřejmostí, v noci je lepší topit méně, a to konkrétně v rozmezí 15 až 18 stupňů. Při nižší teplotě dokonce tělo mnohem lépe regeneruje. 

Slunce je silný zdroj tepla, a tak je dobré toho využít roztažením závěsů. Před radiátory by neměl být žádný nábytek. Vadí dokonce i záclony přes topení, které také brání průchodu tepla. Důležité je i správně větrat. Je lepší větrat intenzivně v kratších intervalech třeba 4 x denně, než nechat otevřenou ventilaci déle.

Pokud vás zajímá více o tom, jak ušetřit v domácnosti, prohlédněte si video i s modelovými případy, které vzniklo ve spolupráci Mall TV a distribuční společnosti EG.D, dříve E.ON Distribuce.