Dukovany se připravují na extrémy. Budou mít nové odolné chladicí věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

Nové seismicky odolné chladicí věže s ventilátory budou muset na jaře postavit dělníci v jaderné elektrárně Dukovany. Jejich potřeba vyplynula ze zátěžových testů prováděných po havárii japonské elektrárny Fukušima. Nové věže mají zvýšit odolnost Dukovan i proti extrémním výkyvům počasí.

Akční plán na zvýšení odolnosti je zatím splněný asi z pětiny. Hlavní část prací má v plánu provést elektrárna podle ředitele Jaroslava Jakuba během letoška a v příštím roce.

„Tyto věci by měly stát v letošním a v příštím roce v řádu jednotky miliard (korun),“ uvedl Jakub. Zásadní investice by měly být dokončeny do roku 2015, kdy se společnost ČEZ chystá požádat o další desetiletou licenci pro provoz prvního ze svých čtyř bloků.

Na opatřeních kvůli zvýšení odolnosti Dukovan proti těžké havárii se v elektrárně pracuje od roku 2012. Práce podle vedení pokračují podle plánu. „Je potřeba si uvědomit, že řada věcí je stavebních a my jsme firma, která podléhá veřejným výběrovým řízením,“ podotkl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

V areálu už byly kupříkladu o 20 centimetrů nad úroveň terénu navýšeny venkovní vstupy do kanálů s kabely, aby do nich nenatekla voda ani při mohutných přívalových deštích. Takových vstupů je v elektrárně kolem 200.

Pro vyšší výkon. Odstraněním turbín pokračovala
včera osmým dnem odstávka čtvrtého výrobního bloku
Jaderné elektrárny Dukovany spojená s modernizací,
která zvýší výkon bloku na 500 megawattů. Na pozemcích
v sousedství elektrárny rovněž začal geologický průzkum.
Odborníci ověřují vhodnost podloží pro stavbu pátého bloku,
který by se měl začít budovat po dostavbě Temelína.Pro vyšší výkon. Odstraněním turbín pokračovala včera osmým dnem odstávka čtvrtého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany spojená s modernizací, která zvýší výkon bloku na 500 megawattů. Na pozemcích v sousedství elektrárny rovněž začal geologický průzkum. Odborníci ověřují vhodnost podloží pro stavbu pátého bloku, který by se měl začít budovat po dostavbě Temelína. | ctk Odstranění turbín při odstávce čtvrtého výrobního bloku (foto ČTK)

Od loňska probíhají práce na ukotvování důležitých provozních budov, aby byly odolnější proti zemětřesení. Řada přístupových chodeb v elektrárně byla opatřena mobilními protipovodňovými zábranami. Energetici už rovněž připravili vedení pro nouzové telefonní spojení, které by v případě havárie bylo možné obnovit pomocí armádních kabelů i přes satelit.

Stavbaři teď pracují na odolných železobetonových schránkách, v nichž budou od roku 2015 umístěna další čtyři havarijní napájecí čerpadla. Elektrárna jich původně měla osm. „Čerpadlo je určeno k dodávce vody do parogenerátoru, parogenerátory pak chladí reaktor,“ přiblížil Spilka. Během letoška přibudou také dva velké dieselové generátory, jichž je teď v elektrárně 12.

Příprava na extrémní počasí

Elektrárna se podle Spilky chystá na extrémní výkyvy počasí s pravděpodobností výskytu jednou za 10 tisíc let. Důležité stavby by měly odolat zemětřesení kolem šesti stupňů Richterovy škály, třídennímu čtyřicetistupňovému mrazu i horku s teplotami přes 40 stupňů Celsia.

Nové chladicí věže, které budou vysoké jen 17 metrů, dokážou po dokončení zajistit chlazení bezpečnostních systémů elektrárny, i kdyby se zřítily dosavadní mohutné chladicí věže vysoké 125 metrů. To by podle mluvčího mohlo nastat, pokud by foukal vítr rychlostí 230 kilometrů v hodině.

U provozů, v nichž jsou strojovny a reaktory, budou dělníci zvyšovat odolnost stropů, a to nejen kvůli zemětřesení, ale i pro případ, že by napadlo mimořádně hodně sněhu.

Dukovanská elektrárna pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. V provozu je 28 let. Firma ČEZ se snaží modernizací zařízení prodlužovat její životnost; první blok měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. ČEZ nyní plánuje prodloužit životnost Dukovan nejméně do roku 2030 až 2035, kdy by v této lokalitě mohl být zprovozněn nový jaderný blok. Výstavba se připravuje, ale rozhodnutí o ní ještě nepadlo.