E.On Distribuce a Západoslovenská distribučná získaly miliardy na inteligentní sítě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká společnost E.ON Distribuce a slovenská firma Západoslovenská distribučná získaly od Evropské komise 2,34 miliardy korun (91,2 milionu eur) na společný projekt inteligentní energetické soustavy ACON Smart Grid. Sdělila to mluvčí E.ON v ČR Martina Slavíková. Podle ní jde o první projekt distribučních společností ve střední a východní Evropě, který v Bruselu uspěl mezi takzvanými projekty společného zájmu. Zároveň tento česko-slovenský energetický program získal v tomto regionu rekordní grant, dodala.

Na projektu ACON se kromě distribučních společností podílejí provozovatelé přenosových soustav v České a Slovenské republice, tj. firmy ČEPS a SEPS a další partneři. Celková hodnota projektu činí podle Slavíkové 4,68 miliardy korun (182,4 milionu eur), spolufinancování z evropských zdrojů tak pokryje polovinu jeho hodnoty. Zbylé náklady si rovným dílem rozdělí E.ON Distribuce a Západoslovenská distribučná.

Práce na modernizaci distribučních soustav začnou v obou státech letos a budou pokračovat do roku 2024. Cílem projektu je modernizace a zvýšení efektivity distribuční soustavy a prohlubování příhraniční spolupráce mezi Slovenskem a Českem. „Cílem je připravit distribuční síť na budoucí desetiletí, aby umožnila budoucí připojení elektromobilů, baterií a dalších zařízení, které si zákazníci budou přát,“ uvedl dnes předseda představenstva E.ON Distribuce Zdeněk Bauer.

Konkrétně v ČR se podle něj uskuteční například modernizace příhraničních vedení a úpravě rozvodny v obci Tvrdonice v okrese Břeclav. „V plánu je i nová transformovna na území Brna, která významně odlehčí stávajícím zařízením v Husovicích, Medlánkách a Příkopě. Investice kolem 40 milionů eur (jedné miliardy korun) si vyžádá vybudování komunikační sítě, více než 30 milionů eur (770 milionů korun) půjde na modernizaci distribuční sítě pomocí chytrých prvků, jako jsou třeba inteligentní trafostanice, detektory poruch či měřiče námrazy,“ dodal Bauer.

Projekty společného zájmu představují klíčové příhraniční energetické infrastrukturní projekty EU. Jsou nezbytné pro vytvoření jednotného energetického trhu a dosažení dostupné, bezpečné a obnovitelné energie.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou prostřednictvím své distribuční sítě, která je delší než 65 tisíc kilometrů, 1,35 milionu zákazníků především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 21 procent.