EGAP v rámci boje za klima omezí podporu exportu uhelných elektráren

Uhelná elektrárna, ilustrační foto

Uhelná elektrárna, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Eva via Flickr

Od roku 2017 bude omezena oficiální podpora exportu u projektů uhelných elektráren, oznámil generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP Jan Procházka. Dosavadní exportní podporu těchto projektů v Česku odhadl na 70 miliard korun. Rozjednané dodávky se EGAP podle něj bude snažit dotáhnout.

„Toto opatření bude mít určitý negativní dopad na český průmysl, z hlediska klimatologie ale má svoji logiku,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

K dohodě o omezení podpory projektům uhelných elektráren se dospělo na zasedání pracovní skupiny pro vývozní úvěry zemí OECD v Paříži v rámci diskuzí o boji proti klimatické změně. Transakce v případě malých uhelných elektráren do 300 MW výkonu, což je oblast zájmu České republiky, bude možné provádět pouze do některých rozvojových zemí, a to s maximální délkou splatnosti deseti let.

Pro rozšíření elektrárny (výstavba nového bloku v rámci stávající elektrárny) platí podmínky jako pro novou elektrárnu. Na nová pravidla pro uhelné elektrárny se vztahuje přechodné období. Jsou účinná až od 1. ledna 2017, což bylo jedním z požadavků Česka v rámci vyjednávání v Evropské unii, respektive OECD.

Dohoda projde revizí

Celá nová sektorová dohoda má pak do 30. června 2019 projít revizí s cílem dalšího zpřísnění jejích podmínek. Druhá fáze by měla začít platit od 1. ledna 2021.

„Omezení podpory exportu u projektů uhelných elektráren se nás dotkne, konkrétní dopady ještě budeme muset ale vyhodnotit,“ řekla tisková mluvčí plzeňské firmy Doosan Škoda Power Margit Petříčková. Podle ní se dá předpokládat, že dodávky nahradí dodavatelé ze zemí, které nejsou vázány dohodami OECD, a to obzvláště z Číny.

„Už delší dobu jsme věděli, že se nařízení připravuje. Tam, kde to bude s podporou exportu bezproblémové, tam budeme přímým dodavatelem. Tam, kde problém s podporou exportu bude, tam budeme subdodavatelem firem, který tento problém mít nebudou,“ řekla mluvčí strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková. Skupina podle ní dodává elektrárny od 100 do 500 MW výkonu, omezení se jí tak týká pouze v některých segmentech.

Spolupráce s komorou

Hospodářská komora a EGAP dnes podepsaly Memorandum o spolupráci, podpoře a poskytování informací. Jednou z nejdůležitějších rolí komory v oblasti služeb pro české exportéry je vydávání certifikátů o původu zboží.

„Hospodářská komora českým exportérům zajišťuje průvodní dokumenty pro export zboží, neboť prokázání země původu zboží je základním předpokladem pro přiznání jakéhokoliv celního zvýhodnění, a tuto skutečnost je nutno prokázat právě naším certifikátem,“ upozornil Dlouhý.

EGAP podporuje export, kde je minimálně 50 procent českého podílu. „Stejné certifikáty, které se používají pro celní účely, bude nyní možné použít i pro stanovení českého podílu, a to u vývozu takzvaných kusových zásilek,“ dodal Procházka. Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost očekává za letošní rok ztrátu pět až osm miliard korun, loni měla ztrátu 5,92 miliardy korun.