EK nemá námitky k převzetí elektrárny Eggborough holdingem EPH

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu Zdroj: Deut, Wikimedia Commons

Evropská komise nemá námitky proti převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH). Plyne to dokumentů dostupných na webových stránkách příslušného ředitelství komise.

Koupi elektrárny oznámil EPH loni v listopadu, cena za akcie lucemburské firmy Eggborough HoldCo tehdy zveřejněna nebyla. Podle stránek samotného holdingu disponuje elektrárna stojící nedaleko Leedsu čtyřmi černouhelnými bloky s celkovou instalovanou kapacitou 2000 megawattů. Pokrývá zhruba čtyři procenta spotřeby elektrické energie v Británii a zaměstnává přibližně 300 lidí.

Podle stanoviska Evropské komise je převzetí elektrárny v souladu s pravidly vnitřního trhu. EPH vyrábí a distribuuje energii a teplo a je dodavatelem plynu hlavně v Česku, na Slovensku, v Německu a Polsku. Přebíraná lucemburská firma vlastní elektrárnu v Británii. Podle komise se tak aktivity obou společností nepřekrývaly. Komise o svém stanovisku rozhodla ve zjednodušené proceduře už před týdnem. Dnes uplynul nejzazší termín, do kdy měla rozhodnout.

Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T. Křetínský jako předseda představenstva po oznámení akvizice uvedl, že pořízení britské elektrárny je v souladu s už avizovaným zájmem EPH o vstup na západoevropské trhy, postižené relativním nedostatkem kapacit na výrobu elektrické energie. Podle agentury Reuters není vyloučeno, že holding v budoucnu elektrárnu rozšíří.