Elektrárna Dětmarovice je připravena ke spuštění, ČEZ opravil hlavní následky požáru

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Dětmarovice
Obec Dětmarovice s uhelnou elektrárnou
komíny
4
Fotogalerie

Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku, která je od minulého týdne po požáru absorbéru mimo provoz, je připravena opět spustit výrobu elektřiny. Zaměstnanci už odstranili nejvážnější následky požáru. 

"V neděli hodinu po půlnoci byla elektrárna převedena do zálohy pro potřeby technického dispečinku ČEZ. Vlastní najetí bloků závisí na ekonomických podmínkách, tedy na ceně elektrické energie na trhu," uvedl mluvčí Vladislav Sobol.

V elektrárně začalo hořet v pátek 28. července dopoledne. Hasiči dostali požár pod kontrolu za několik hodin, více než den pak trvalo, než pod kontrolou dohořela všechna ohniska. Příčiny požáru zatím nejsou známy a nelze ještě určit ani výši způsobené škody.

Požár poničil jeden ze dvou absorbérů, což je zařízení pro snižování emisí síry, a částečně i společnou budovu, ve které jsou absorbéry umístěny. "Druhý absorbér byl poškozen minimálně, zůstal funkční, a proto může elektrárna obnovit provoz. Další postup závisí na vyjádření statika o stavu poškozeného absorbéru. Poškozené části bude nutné kompletně vyměnit, náklady budou hrazeny z pojištění," uvedl Sobol.

Tepelná elektrárna Dětmarovice je v provozu od roku 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku, od požáru ČEZ tato města zásobuje z náhradních zdrojů.