Elektřinu Českým drahám dodá ČEZ, cena vzrostla na 1,9 miliardy

Nové spojení Praha, železnice, veřejná doprava

Nové spojení Praha, železnice, veřejná doprava Zdroj: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelstvi

Soutěž na dodávku elektrické energie pro České dráhy vyhrála společnost ČEZ Prodej. Celková hodnota dodávky bude příští rok téměř 1,9 miliardy korun bez DPH, letos podnik zaplatí podle dřívějšího oznámení 1,67 miliardy korun. ČEZ je i letošním dodavatelem proudu.

Dráhy dodavatele silové elektřiny vybíraly za pomoci elektronické aukce, hlavním kritériem byla cena. „Skutečnost, že České dráhy příští rok zaplatí za elektřinu víc, je dána o něco vyšší vysoutěženou provizí pro dodavatele, ale především meziročním růstem ceny elektřiny na trhu, která vzrostla z loňských 47 eur za megawatthodinu na letošních 53 až 54 eur. Nezanedbatelnou roli hraje také kurz koruny vůči euru,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Předpokládaná hodnota zakázky byla dvě miliardy. Dráhy se loni rozhodly vybírat dodavatele vždy jen na jeden rok. Cena se odvíjí od ceny na pražské energetické burze, soutěží se tak de facto pouze o marže dodavatele. Situace kolem dodávek elektřiny pro železnici se v posledních dvou letech značně zamotala. Loni v lednu z dodavatelského řetězce vypadla Správa železniční dopravní cesty. Správa nakoupila proud na tři roky za fixní cenu od firmy ČEZ těsně předtím, než ceny na burze klesly.

Železniční dopravci proto nešetřili kritikou a SŽDC nakonec obešli. Nyní zajišťují proud pro všechny dopravce na české železniční síti České dráhy. ČEZ se ale po SŽDC soudně domáhá naplnění smlouvy a doplacení 800 milionů korun.