Elon Musk odhalil továrnu na baterie, projekt vyjde na pět miliard dolarů

Elon Musk a Tesla Model S

Elon Musk a Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0: jurvetson via Flickr

Připravaná obří továrna na lithium-iontové baterie, další z ambiciózních projektů miliardáře Elona Muska, dostává jasnější podobu. Projekt nazvaný jednoduše "gigafactory" by měl podle Muska přijít na pět miliard dolarů.

Připravovaná giga-továrna na lithium-iontové baterie společnosti Tesla Motors a jejích partnerů by měla být uvedena do provozu v roce 2017. Tedy přesně v době, kdy se v automobilové továrně Tesla ve Fremontu začne vyrábět třetí generace elektromobilů této značky - elektrické auto cenově dostupné širokým vrstvám zákazníků, pravděpodobně označené jako Model E.

Zveřejněná podoba továrny na baterieTovárna na baterieTovárna na baterie | Tesla MotorsZdroj: Tesla Motors

V současné době probíhá výběr finální lokace. Tesla se dnes rozhoduje mezi čtyřmi americkými státy: Nevada, Texas, Nové Mexiko a Arizona. Továrna by se měla začít stavět ještě během letošního roku s tím, že celková investice dosáhne hodnoty až pět miliard dolarů, v přepočtu přibližně 100 miliard korun.

Elon Musk hledá místo i pro SpaceX
Elon Musk shání lokaci také pro první soukromý kosmodrom na světě. Se svou firmou SpaceX zamíří pravděpodobně do řídce osídlené oblasti v blízkosti texaského města Brownsville. Texas se snaží investorovi maximálně vyjít vstříc - nechce totiž udělat stejnou chybu jako v roce 2003, kdy mu těsně utekla zakázka od Boeingu. Místní úřady tak Muska lákají na pobídky ve výši 20 milionů dolarů nebo úpravu zákonů ve prospěch vesmírného projektu.

Samotná automobilka Tesla je připravená investovat až dvě miliardy dolarů. Další financování by měli obstarat partneři. Stavba by mohla být dokončena v rozmezí let 2015 a 2016, následovat bude výbavování strojním zařízením. Celkem by měla továrna zaměstnat až 6500 lidí. V roce 2020 by tak továrna měla vyrábět více baterií, než kolik v dnešní době vyrobí všechny světové továrny dohromady.