Emisní testy v Německu obešlo 2,8 milionu aut Volkswagenu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Skandál kolem falšování údajů o automobilových emisích, který vypukl v koncernu Volkswagen, zahrnuje v Německu zhruba 2,8 milionu vozů. Řekl to dnes německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Upozornil také, že manipulace s testy emisí se týkají nejen osobních aut, ale i lehkých nákladních vozů.

„Teď je jasné, že těmito manipulacemi byla ovlivněna auta v Německu. Podle našich současných informací jde o vozy s naftovými motory o objemu 2,0 a 1,6 litru,“ citovala Dobrindta agentura Reuters. Volkswagen už dříve přiznal, že software umožňující manipulaci s testy instaloval do zhruba 11 milionů vozů po celém světě.

Skandál vypukl minulý pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Pokuta 18 miliard dolarů

Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard korun). Skandál tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.

V reakci na aféru ve středu rezignoval generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn. Dozorčí rada firmy dnes jedná o jeho nástupci, favoritem je údajně šéf divize Porsche Matthias Müller.

Německý automobilový koncern Daimler dnes popřel obvinění ekologického sdružení Deutsche Umwelthilfe (DUH), podle kterého firma podobně jako její rival Volkswagen manipulovala s údaji o emisích svých vozidel.