Enel trvá na prodeji slovenského a rumunského majetku, nabídky má

Mochovce (ilustrační foto)

Mochovce (ilustrační foto) Zdroj: seas.sk

Italský energetický koncern Enel má navzdory zpoždění stále v plánu prodat svůj majetek na Slovensku a v Rumunsku. Prodej by měl být zcela dokončen nejpozději příští rok v červnu, řekl v rozhovoru s listem Financial Times generální ředitel firmy Francesco Starace. Firma chce prodejem ujistit investory, že je schopna splácet svůj dluh, a dále se hodlá zaměřit na rychleji rostoucí trhy.

„Máme nabídky. Víme více méně jaké problémy tam jsou a víme, že tento proces by mohl být uzavřen někdy v období od nynějška do příštího června,“ prohlásil Starace.

V Enelu vlastní podíl 30 procent italská vláda. Firmě se nedaří snížit vysoké zadlužení, které je dědictvím po koupi španělské konkurenční firmy Endesa z roku 2008. Současně investuje na nových růstových trzích mimo Evropu.

Starace je v čele firmy od loňského května. Od té doby již zavedl některé rozsáhlé organizační změny, jejichž cílem je zjednodušit strukturu firmy, a řadu úsporných opatření. Nicméně se dostal pod tlak, protože nedokončil plánovaný prodej majetku ve východní Evropě, který mohl skupině přinést zhruba čtyři miliardy eur (112,6 miliardy korun).

Enel věří Latinské Americe

Navzdory zpomalení růstu v některých částech Latinské Ameriky chce Enel pokračovat v růstu v tomto regionu. „Pokud máte populaci, která je tak velká a mladá, pro podnikání jako je poskytování elektřiny, je to úžasné ujištění, že v příštích deseti až dvaceti letech poptávka poroste,“ dodal Starace. Je však obezřetnější ve výhledu růstu domácího trhu, který brzdí stagnující ekonomika. Starace by měl v březnu představit další detaily reorganizace.

Enel vlastní na Slovensku podíl 66 procent ve společnosti Slovenské elektrárne (SE). O podíl vyjádřila zájem česká energetická společnost ČEZ anebo slovenská petrochemická skupina Slovnaft spolu s maďarským energetickým podnikem MVM Group.