Energetici v USA se chystají na hurikán, kerý může zasáhnout New York

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americké energetické společnosti se připravují na možnost, že na New York počátkem příštího týdne udeří hurikán Joaquin. Obávají se, že by mohl způsobit podobné škody jako hurikán Sandy v roce 2012, napsala agentura Reuters.

Tropická bouře Joaquin už nabyla síly hurikánu kategorie 1 a nyní se blíží k Bahamským ostrovům, od nichž je zhruba 300 kilometrů daleko na východ. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) předpovídá, že se živel stočí k východnímu pobřeží Spojených států a přejde do kategorie 2 podle pětistupňové Saffir-Simpsonovy škály s větry dosahujícími rychlosti 154-177 kilometrů za hodinu.

I když trasa postupu cyklony je zatím nejistá, NHC předpokládá, že hurikán k pevnině dospěje začátkem příštího týdne někde mezi Severní Karolínou a New Yorkem. Podle dosavadních údajů se zdá, že Joaquin „jde ve stopách“ podobných postupu hurikánu Sandy. Ten ve Spojených státech připravil o život více než sedm desítek lidí a způsobil škody ve výši přesahující 50 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun).

Hurikán Sandy zpustošil východní pobřeží USA a zamířil na sever