Energetická burza jde do Polska a Rumunska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonas John CC BY-SA 2.0 Flickr

Pražská energetická burza PXE začne od září obchodovat s termínovanými kontrakty na dodávky polské a rumunské elektřiny. Nepůjde ale o možnost nakupovat a prodávat fyzickou elektřinu, ale o nástroje s finančním vypořádáním. Burza ještě čeká na potvrzení od společnosti European Comodity Clearing, která bude zajišťovat vypořádání obchodů.

„Nynější obchodníci na PXE budou moci obchodovat produkty navázané na spotovou cenu elektřiny v Polsku a Rumunsku. Pokud tam nejsou přímo přítomní, mohou nově na tamní ceny spekulovat. Kdo dodává elektřinu i fyzicky, může finanční nástroje využít pro zajištění proti pohybu cen,“ říká generální sekretář PXE David Kučera.

Pražská burza, na níž se obchoduje s elektřinou v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, by teď ráda do Prahy přilákala i polské obchodníky s elektřinou. Už dva roky má podepsanou smlouvu o členství s polskou energetickou společností Tauron. Polská firma zatím přípravu na obchodování na pražské burze nedotáhla do konce. „Doufáme, že obchodování finančních derivátů bude pro Tauron impulzem, aby se stali plnohodnotným členem PXE,“ říká Kučera.

Sám si zatím netroufá odhadnout, s jakými objemy polské a rumunské elektřiny by se mohlo v Praze obchodovat. U Rumunska, které má velmi dobře rozvinutý spotový trh s elektřinou, by považoval za úspěch obchody v řádu jednotek terawatthodin ročně. To by bylo na úrovni Maďarska. Finančních derivátů s maďarskou elektřinou se loni zobchodovalo 3,3 terawatthodiny v hodnotě 148 milionů eur.

V Polsku, kde neexistuje trh s finančními produkty na nákup a prodej elektřiny, je podle Kučery možné dosáhnout na deset terawatthodin ročně. To by byla skoro polovina objemu obchodů s českou elektřinou, jejichž hodnota se loni dostala k miliardě eur. „Potenciál trhu je daleko větší. Kdybychom měli stejný tržní podíl jako v Česku, který se pohybuje kolem 20 procent, Polsko by pro nás bylo největší trh. Ale bez podpory místních obchodníků to nelze očekávat,“ dodává Kučera.

První rok se vydařil