Energetickému gigantu E.ON vzrostl zisk o 165 procent

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

Největší německá energetická skupina E.ON zvýšila v letošních prvních třech čtvrtletích čistý zisk o 165 procent na tři miliardy eur (76 miliard korun). Tržby vzrostly o 21 procent na 93,6 miliardy. U českých aktivit stouply firmě příjmy o osm procent na 2,2 miliardy eur.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se zvýšil o 35 procent na 8,8 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na zhruba 8,5 miliardy eur. V České republice zůstal EBITDA téměř beze změny na 315 milionech eur.

V loňském roce byly výsledky skupiny zasaženy náklady souvisejícími s odchodem Německa od jaderné energie. O tom rozhodla německá vláda v reakci na havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

„Naše hospodářské výsledky za prvních devět měsíců roku 2012 byly navzdory čím dál obtížnějšímu prostředí na trhu v souladu s naším očekáváním,“ uvedl šéf společnosti Johannes Teyssen. Potvrdil rovněž, že firma v celém letošním roce očekává EBITDA od 10,4 do 11 miliard eur.

E.ON v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl firmy na českém trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zásobuje plynem přes 120 tisíc zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.