EP Energy, dcera EPH, vydává dluhopisy za 15 miliard

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Společnost EP Energy, která spravuje energetické aktivity Energetického a průmyslového holdingu (EPH), zahajuje nabídku dluhopisů v celkovém objemu 600 milionů eur (přes 15 miliard korun) ve dvou emisích splatných v letech 2018 a 2021. Dcera holdingu, který ovládají finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský, použije získané prostředky ke splacení úvěru z října loňského roku a zvýšení hotovostní rezervy. Informuje o tom agentura Reuters.

EP Energy sdružuje klíčové aktivity Energetického a průmyslového holdingu v oblasti výroby elektřiny a tepla v Česku, aktivně působí i v Německu. V říjnu 2012 získala od konsorcia bank úvěr ve výši jedné miliardy eur, dosud největší bankovní úvěr pro korporaci na českém trhu. Peníze společnost využívá na další expanzi.

Firma loni odkoupila od ČEZ jeho 50procentní podíl v německém dolu Mibrag, čímž důl zcela ovládla. EP Energy také koupila společnost Saale Energie, čímž získala německou elektrárnu Schkopau o výkonu 400 megawattů.

Celý holding EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice nebo polské doly Silesia. EPH také získal letos v lednu 49procentní podíl a manažerskou kontrolu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP), který ovládá slovenské plynovody.

Zisk EP Energy loni výrazně vzrostl

Samotná dcera EP Energy dosáhla loni provozního zisku 8,675 miliardy korun. To představuje výrazný nárůst proti roku 2011, kdy provozní zisk firmy činil 2,921 miliardy korun. Loňské tržby dosáhly 41 miliard korun proti 33,4 miliardám v roce 2011.

Většinu tržeb tvoří prodej elektřiny, za kterou EP Energy utržila 22,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst téměř o tři miliardy. Nejvýrazněji rostly tržby za prodej uhlí, za které EP Energy loni získala 6,3 miliardy korun proti 2,1 miliardy v roce 2011. O 1,2 miliardy korun se naopak snížily tržby za prodej plynu, které loni dosáhly 3,7 miliardy korun.

EP Energy je v Česku druhým největším výrobcem elektřiny a největším dodavatelem tepla. Prostřednictvím svých tepláren dodává v ČR teplo pro zhruba 360 tisíc domácností.

EP Energy, která má 4400 zaměstnanců, je stoprocentně vlastněná EPH. V EPH vlastní 44,44 procenta skupina PPF, 37,04 procenta skupina J&T a 18,52 procenta Daniel Křetínský, který je zároveň generálním ředitelem holdingu.

Šéf ČEZ Beneš: S Tykačem jsme si kolem krku nepadli