EPH koupil uhelnou elektrárnu v Anglii s výkonem jako Temelín

Elektrárna Eggborough

Elektrárna Eggborough Zdroj: Profimedia.cz

Energetický a průmyslový holding (EPH), který vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T, koupil černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu. Informoval o tom dnes server Lidovky.cz s odvoláním na zdroje blízké transakci. Elektrárna má výkon dva tisíce megawattů, tedy zhruba jako český Temelín.

Akvizice ve Velké Británii je pro druhou největší českou energetickou skupinu začátkem expanze do západní Evropy mimo tradiční trh střední Evropy a Německa, napsaly Lidovky.cz.

Podle Křetínského je akvizice elektrárny v souladu s už dříve oznámeným zájmem EPH o vstup na vyspělé západoevropské trhy, které jsou postižené relativním nedostatkem kapacit na výrobu elektrické energie. „Přestože je Eggborough černouhelným zdrojem, které nejsou stávající britskou legislativou příliš podporovány, věříme, že se jedná o správnou formu vstupu na britský trh výroby elektrické energie,“ doplnil Daniel Křetínský.

Elektrárna Eggborough stojí v hrabství Severní Yorkshire. Čtyři černouhelné bloky disponují celkovou instalovanou kapacitou 2000 MW. Elektrárna Eggborough pokrývá zhruba čtyři procenta celkové spotřeby elektrické energie Velké Británie a zaměstnává přibližně 300 lidí.

Firma chce další hnědé uhlí v Německu

EPH už vlastní hnědouhelné doly a elektrárny v Německu. Jak server E15.cz již informoval, její německá hnědouhelná firma Mibrag nyní projevila zájem o hnědouhelná aktiva, která má v Německu švédská firma Vattenfall.

Křetínského EPH se stane stoprocentním vlastníkem Eggborough. V současnosti zahrnuje 40 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

EPH letos v létě změnil vlastnickou strukturu, když svůj 40procentní podíl prodala skupina PPF Petra Kellnera. Největšími akcionáři jsou nyní šéf EPH Daniel Křetínský a spoluvlastník skupiny J&T Patrik Tkáč, kteří kontrolují každý po 37 procentech. Zbytek akcií je v držení skupiny J&T.

EPH
Energetický a průmyslový holding je druhou největší tuzemskou energetickou skupinou hned za polostátním kolosem ČEZ. Podle posledních údajů z roku 2012 vlastnil EPH majetek v hodnotě 285,2 miliardy korun. Tržby skupiny tehdy dosáhly 115 miliard korun a zisk před úroky, daněmi a odpisy činil 32,7 miliardy.
Do portfolia holdingu náleží firmy v České republice, Německu, Polsku a na Slovensku. Mezi největší patří kromě skupiny Slovenský plynárenský priemysel rovněž Plzeňská energetika, Elektrárny Opatovice, Pražská teplárenská, Stredoslovenská energetika nebo například německá hnědouhelná společnost Mibrag. Úhrnný výkon energetických zdrojů skupiny představuje 1750 megawattů. Firmy EPH zaměstnávají přes osm tisíc lidí.