EPH kupuje od Francouzů půlku Stredoslovenské energetiky za 10 miliard

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Francouzská energetická společnost Electricité de France (EDF) prodá 49 procent akcií Stredoslovenské energetiky české skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) za zhruba 400 milionů eur (10,4 miliardy korun). EPH dnešní akvizicí posiluje pozice na Slovensku krátce poté, co koupil téměř polovinu ve Slovenském plynárenském priemyslu.

Dohodu bude ještě schvalovat valná hromada SSE, kde vlastní 51 procent akcií slovenský stát, a posuzovat ji budou antimonopolní orgány. Dokončení transakce čekají obě společnosti ve druhé polovině roku.

EDF koupila podíl 49 procent a manažerskou kontrolu nad předním distributorem elektřiny na Slovensku od vlády v roce 2002. Tehdy zaplatila 158 milionů eur.

EPH vyjednával s Francouzi o koupi firmy s více než 700 tisíci zákazníky od loňského podzimu. Postupně o koupi Stredoslovenské energetiky projevila zájem také společnost Eco-Invest slovenského multimilionáře Milana Fiľa a podle slovenských médií i skupina Penta. EPH získala od EDF exkluzivitu v jednání toto úterý.

Skupinu EPH vlastní finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, dále společnost J&T a podnikatel Daniel Křetínský. EPH začátkem roku koupil od německé skupiny E.ON a francouzské GDF Suez 49 procent akcií společnosti SPP, která je největším prodejcem plynu na Slovensku a která zároveň zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy.

Stredoslovenská energetika je druhým největším distributorem elektřiny na Slovensku. Jako alternativní dodavatel začala působit rovněž na trhu s plynem.