EPH loni víc než zdvojnásobil zisk na 10 miliard korun

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Energetický a průmyslový holding (EPH) hospodařil v roce 2012 s konsolidovaným ziskem před zdaněním 10,1 miliardy korun. Zisk holdingu, který patří mezi největší hráče v tuzemské energetice, se meziročně více než zdvojnásobil ze 4,5 miliardy korun v roce 2011.

Tržby EPH se loni zvýšily o deset miliard na 35,75 miliardy korun. Většina příjmů holdingu pocházela z prodeje elektřiny, uhlí, tepla a zemního plynu. EPH loni ve svém hnědouhelném dolu Mibrag vytěžil 18,7 milionu tun uhlí, v černouhelném dole PG Silesia 0,8 milionu tun uhlí. Holding v roce 2012 vyrobil 6,4 terawatthodiny elektřiny a 19 400 terajoulů tepla.

Hodnota aktiv holdingu se v roce 2012 zvýšila o téměř 31 miliard korun na 79,9 miliardy. Do nové hodnoty se ještě nepromítl nákup Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), v němž EPH získal 49 procent a manažerskou kontrolu letos v lednu.

Energetický a průmyslový holding zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v České republice a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je EPH lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování.

Akcionáři EPH jsou skupina PPF s podílem 44,44 procenta, skupina J&T, která vlastní 37,05 procenta akcií, a Daniel Křetínský s podílem 18,52 procenta. Křetínský rovněž zodpovídá za manažerskou správu holdingu.