EPH mění podobu: infrastrukturní podnikání zastřeší nová firma

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Energetický a průmyslový holding (EPH) plánuje začlenit všechna své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě pod zastřešující společnost EP Infrastructure (EPIF). Nová společnost tak bude vlastnit podíly v řadě firem působících především v oblasti přepravy, distribuce a skladování plynu a rovněž v oblastech distribuce a dodávek tepla a elektřiny. EPIF se stane nejvýznamnější dceřinou společnosti v rámci EPH, dodal.

EPH, jako jediný akcionář vznikající společnosti, současně zvažuje případný prodej minoritního podílu v EPIF, včetně možnosti veřejné nabídky akcií, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Další podrobnosti nesdělil. „Další oznámení budou následovat, pokud se EPH rozhodne pro jakoukoliv z uvažovaných alternativ,“ dodal pouze.

Energetický a průmyslový holding působí v Česku, na Slovensku, v Německu, Itálii, Velké Británii a v Polsku. V blízké době chce vstoupit na maďarský trh. Holding zahrnuje přibližně 40 společností zabývajících se tranzitem, distribucí a skladováním zemního plynu, výrobou elektrické energie a tepla, distribucí a dodávkami energií koncovým zákazníkům i těžbou uhlí. Podniky holdingu zaměstnávají více než 12 tisíc lidí.

EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a po společnosti ČEZ druhým největším dodavatelem elektřiny v tuzemsku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví.

Skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií drží skupina J&T.