EPH uspěl v kapacitní aukci. V severoirské elektrárně nahradí uhlí plynem

Severoirská uhelná elektrárna Kilroot

Severoirská uhelná elektrárna Kilroot Zdroj: profimedia.cz

Elektrárna Lynemouth
South Humber Bank Power Station
Největší severoirská elektrárna Ballylumford. Plynový zdroj dodává zhruba polovinu elektřiny, která se v provincii spotřebuje.
4
Fotogalerie

Společnost EP UK Investments (EPUKI), která je součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH), uspěla v kapacitní aukci, a zajistila si tak prodloužení svých kontraktů na dodávky elektřiny do přenosové sítě ze svých severoirských elektráren Ballylumford, Tynagh a Kilroot. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. V případě elektrárny Kilroot získala EPUKI desetiletý kapacitní kontrakt, který ji umožní odstavit stávající uhelný blok a místo něj postavit nízkoemisní plynovou jednotku.

U této plynové jednotky se počítá s instalovaným výkonem více než 300 megawattů. Díky této investici podle EPH dojde ke snížení emisí oxidu uhličitého o více než milion tun ročně.

„Na britský trh jsme vstupovali před více než pěti lety prostřednictvím akvizice jedné z největších uhelných elektráren – Eggborough. Tento zdroj už není v provozu a místo něj zvažujeme výstavbu moderní plynové elektrárny,“ řekl k tomu šéf EP Power Europe Jan Špringl.

Odstavením uhelného bloku v elektrárně Kilroot a jeho nahrazením plynovým blokem EPH dovrší odchod od uhlí na britských ostrovech. Už dříve dokončil investici do elektrárny Lynemouth, která ji místo uhlí umožňuje spalovat biomasu.

„V souladu s naší dlouhodobou strategií tak sázíme na kombinaci obnovitelných zdrojů a moderních nízkoemisních plynových zdrojů, které jsou schopny flexibilně pokrývat výkyvy v poptávce po elektrické energii,“ dodal Špringl. 

Společnost EPH ovládá český podnikatel Daniel Křetínský, který je také spolumajitelem společnosti Czech News Center - vydavatele deníku E15 a webu E15.cz.