EPH začal těžit uhlí v polském dolu Silesia

Silesia

Silesia Zdroj: epholding.cz

Energetický a průmyslový holding (EPH) zahájil těžbu černého uhlí v polském dolu Silesia. Ročně chce vytěžit zhruba tři miliony tun. EPH do dolu investoval přes 108 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Důl ležící nedaleko českých hranic EPH koupil před zhruba rokem a půl od společnosti Kompania Weglowa. „Zahájili jsme přeměnu dolu na ziskovou společnost, která bude zajišťovat dlouhodobou perspektivní budoucnost pro více než 1500 zaměstnanců v Polsku. Věřím, že v polském energetickém sektoru budeme jedním z lídrů,“ uvedl ředitel pro rozvoj energetického sektoru EPH Tomáš David.

Důl Silesia provozuje společnost PG Silesia ze skupiny EPH. Geologické zásoby dolu převyšují 500 milionů tun černého uhlí.

EPH patří k nejvýznamnějším energetickým firmám v Česku. Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice a německé doly Mibrag. Holding tak zahrnuje veškeré energetické činnosti od těžby paliv, přes kogenerační výrobu tepla a elektřiny, distribuci energií, prodej uhlí či velkoobchod s elektřinou, až po dodávku elektřiny a plynu koncovým zákazníkům.

Na další expanzi v Evropě chce EPH vynaložit desítky miliard korun. Zvažuje majetkový vstup do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Tuzemské banky nedávno pro expanzi schválily EPH úvěr ve výši jedné miliardy eur (25,2 miliardy korun).

EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), investiční banka J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). Podle Hospodářský novin se má podíl PPF zvýšit na 44,5 procent, J&T bude ovládat 37 procent a podíl Křetínského klesne na 18,5 procenta.