EPH zvažuje rozšíření své britské elektrárny

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu Zdroj: Deut, Wikimedia Commons

Energetický a průmyslový holding (EPH) by časem mohl rozšířit britskou černouhelnou elektrárnu Eggborough, kterou kupuje od firmy Eggborough Power Limited. EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

Křetínský podle agentury Reuters uvedl, že EPH hodlá udržet v provozu existující bloky elektrárny Eggborough, dokud budou ekonomicky životaschopné. Dodal, že časem by firma mohla v elektrárně vybudovat nové kapacity. Eggborough má v současnosti výkon 2000 megawattů, který je srovnatelný s jihočeským Temelínem.

O převzetí elektrárny Eggborough firmou EPH již v úterý informoval server Lidovky.cz. Společnost EPH dnes dohodou o koupi elektrárny potvrdila, neposkytla však informace o finančních podmínkách transakce. Dohodu ještě musí schválit Evropská komise.

EPH provozuje elektrárenské, plynárenské a těžební podniky, a to především v České republice, na Slovensku a v Německu. Svou činnost se nyní snaží rozšířit, zájem projevila například o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall a slovenské aktivity italské firmy Enel.

Křetínský i Tkáč ovládají v EPH po 37 procentech, zbytek patří investorům ze skupiny J&T. Podíl v EPH měl dříve také nejbohatší Čech Petr Kellner, letos ho ale prodal ostatním spolumajitelům.

EPH
Energetický a průmyslový holding je druhou největší tuzemskou energetickou skupinou hned za polostátním kolosem ČEZ. Podle posledních údajů z roku 2012 vlastnil EPH majetek v hodnotě 285,2 miliardy korun. Tržby skupiny tehdy dosáhly 115 miliard korun a zisk před úroky, daněmi a odpisy činil 32,7 miliardy.
Do portfolia holdingu náleží firmy v České republice, Německu, Polsku a na Slovensku. Mezi největší patří kromě skupiny Slovenský plynárenský priemysel rovněž Plzeňská energetika, Elektrárny Opatovice, Pražská teplárenská, Stredoslovenská energetika nebo například německá hnědouhelná společnost Mibrag. Úhrnný výkon energetických zdrojů skupiny představuje 1750 megawattů. Firmy EPH zaměstnávají přes osm tisíc lidí.