ERÚ začne odebírat elektřinu od ČEZ ESCO za téměř dva miliony korun

Energie

Energie Zdroj: ČTK

Ceny plynu stouply v Německu na maximum: Plynovod Jamal se "vypnul"
2
Fotogalerie

Energetický regulační úřad (ERÚ) bude následujících 11 měsíců odebírat elektřinu od společnosti ČEZ ESCO. Celková hodnota kontraktu činí 1,99 milionu korun, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Bývalý dodavatel, kterým byla společnost Microenergy, ukončil činnost, úřad tak skončil v režimu dodavatele poslední instance (DPI).

Dodavatele se přitom ERÚ nepodařilo najít v prvním kole výběrového řízení, vybrán byl tak až napodruhé. Kontrakt se však týká pouze jihlavského sídla ERÚ, další budovy odebírají energie v rámci jiných smluv. "Jako nejvýhodnější byla vyhodnocená nabídka společnosti ČEZ ESCO a smlouva již byla uzavřena," řekl dnes Kebort. Ve druhé polovině ledna podle zákonné lhůty bude smlouva zveřejněna v registru smluv.

Firmy holdingu ČEZ ESCO zaměstnávají asi 2000 lidí. Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ Klima, Bytkomfort, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ Energo, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, ENESA, ESCO Slovensko, Hormen, Kart, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Letos v červenci získal holding i firmu EP Rožnov, která se zabývá projektováním a budováním čistých prostor v elektrotechnickém a automobilovém průmyslu, farmacii, optice, zdravotnictví i vědě a výzkumu.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

ČEZ ESCO se zaměřuje na služby související s dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmysl a města. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má téměř 2000 zaměstnanců. ČEZ ESCO patří do Skupiny ČEZ, kterou většinově vlastní stát.