Evraz prodává Vítkovice Steel za 1,8 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Déle než rok trvající snaha prodat Vítkovice Steel je u konce. Ruská skupina Evraz prodala ztrátovou ostravskou firmu za pravděpodobně 89 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Nový majitel přebírá i závazky za 198 milionů dolarů (téměř 3,8 miliardy korun).

Novým majitelem jsou podle serveru patria.cz společnosti Martinely Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každá z nich získá v podniku pětinový podíl.

„Investoři mají v plánu zlepšit ekonomiku EVS prostřednictvím synergií vznikajících z možnosti nakupovat základní suroviny od různých nezávislých dodavatelů,“ uvedl mluvčí ocelárny Jaromír Krišica na webu společnosti. Investoři podle něj v nejbližší době neplánují významné změny v provozu společnosti ani ve složení managementu.

Odboráři zprávu uvítali

„Prodej je pro nás určitě dobrou zprávou,“ reagoval na oznámenou dohodu šéf odborářů ostravského Evrazu Zdeněk Kološ. „Firma nebyla dobře řízená. Neměla zakázky a hlavně zaměstnanost se snižovala,“ dodal.

Odboráři se snaží s novými vlastníky zkontaktovat a předpokládají, že i majitelé se budou chtít brzy spojit s nimi. Stávkovou pohotovost, ve které jsou odbory Evrazu už rok, zatím odboráři rušit nebudou. „Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili kvůli hrozbě zavření ocelárny. Samozřejmě jestli se nový vlastník ozve, bude s námi jednat a dá nám nějaké záruky, pak stávkovou pohotovost stáhneme. Ale kdyby přišel s ještě horším programem, může to dopadnout i jinak,“ řekl Kološ.

Ostravská ocelárna se dlouhodobě potýká s problémy, způsobenými hospodářskou krizí. Několikrát kvůli tomu musela odstavit provoz. Problém nastal také kvůli zpožděné instalaci odprášení. Firma několik let odprášení odsouvala. Hrozilo, že společnost nezíská integrované povolení.

„Předpokládám, že nový majitel je i zárukou pokračování podniku,“ uvedl odborář Kološ podle serveru idnes.cz. „Když už do firmy nový vlastník investoval, určitě ji nebude chtít zavřít. Doufám, že mu vyjde vstříc i krajský úřad, že prodlouží integrované povolení. Projekt odprášení je již připraven,“ dodal odborář.

Evraz použije peníze k oddlužení

Evraz použije peníze z prodeje na obecné korporátní účely zahrnující i splátky dluhu, uvedla skupina ve zprávě. „Pokračujeme v zeštíhlování našeho byznysu, soustředění úsilí managementu na klíčová aktiva a oddlužování,“ komentoval transakci Alexandr Frolov, generální ředitel skupiny Evraz.

Evraz Vítkovice Steel
Pod názvem Evraz Vítkovice Steel působí podnik od léta 2007. Společnost se zaměřuje na výrobu oceli a válcovaných výrobků. V roce 2012 měla utržit 12,3 miliardy korun a vytvořit ztrátu přes tři čtvrtě miliardy korun.
Jde o třetí největší hutní společnost v Česku a zaměstnává zhruba 1100 lidí. Roční produkce ocelárny činí přibližně 950 tisíc tun ročně. Potýká se však se slabou poptávkou, kvůli které v uplynulém roce několikrát přerušila výrobu oceli.
O možnosti prodeje společnosti Evraz Vítkovice Steel se už loni v dubnu zmínil generální ředitel Evrazu Alexandr Frolov. V českých médiích se posléze objevila spekulace, že kupcem bude ruská banka Vněšekonombank.
Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů (5,7 miliardy korun). Svojí nabídkou tehdy překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evraz podle agentury Reuters plánuje prodat také jihoafrickou divizi Highveld Steel.