Evropané nakupují čím dál více nových aut, Češi naopak méně

Výroba automobilů

Výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil téměř o tři procenta na 8,449 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném červnu prodej vzrostl o více než pět procent na téměř 1,6 milionu vozů.

K růstu pololetního prodeje velkou měrou přispěla silnější poptávka v Německu, Francii a Španělsku. ACEA poukázalo rovněž na dobré výsledky v novějších členských zemích EU. Například v Polsku prodej vzrostl o více než deset procent a v Maďarsku dokonce o 29 procent. Česká republika však zaznamenala mírný pokles prodeje.

Český Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce oznámil, že prodej nových osobních aut v České republice v prvním pololetí klesl o zhruba půl procenta na 143 748 vozů. V samotném červnu se snížil dokonce o 2,6 procenta na 25 932 automobilů.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v prvním pololetí v zemích EU meziročně zvýšil o devět procent na 387 100 vozů. Podíl této značky na trhu EU tak vzrostl na 4,6 procenta ze 4,3 procenta před rokem, vyplývá z údajů ACEA.