Evropská unie se stále pře o strop na cenu plynu. Část zemí hrozí vetem krizového balíku

Zařízení Naftogazu na těžbu plynu u Lvova

Zařízení Naftogazu na těžbu plynu u Lvova Zdroj: Reuters

Evropská unie stále nepřekonala rozpory okolo možného omezení cen plynu zdražujícího výrobu elektřiny. Skupina států požadujících zavedení cenového stropu dnes opět vyzvala Evropskou komisi k urychlenému předložení návrhu, jinak podle diplomatických zdrojů ČTK hrozí zablokováním ostatních chystaných opatření. Dva týdny před mimořádnou schůzkou ministrů energetiky svolanou českým předsednictvím, která by měla další nouzový balíček schvalovat, je však unijní exekutiva k možnostem obecnější redukce ceny plynu nadále skeptická.

EU se stále potýká s dopady vysokých cen energií souvisejících s válkou na Ukrajině a omezováním dodávek ruského plynu, kvůli nimž státy investují vysoké částky do podpory domácností a firem. Více než polovina zemí evropského bloku, včetně Francie, Itálie či Polska tlačí na celounijní zastropování ceny plynu, který zdražuje výrobu elektřiny. Několik států v čele s Německem a Nizozemskem však tento návrh odmítá s odkazem na výrazné narušení trhu a možné ohrožení dodávek zkapalněného plynu LNG, který by přeplatily mimounijní státy. Komise opakované výzvy k předložení návrhu zatím nevyslyšela a některé země ji viní z toho, že příliš vychází vstříc německým požadavkům.

"Nespokojenost je velká a může se stát, že kvůli neochotě komise část států odmítne schválit nový balíček," řekl ČTK jeden z unijních diplomatů.

Zmíněná sada návrhů obsahuje dobrovolné společné nákupy plynu či solidární poskytování dodávek zemím ohroženým jeho nedostatkem. Komise počítá také se zavedením korekčního mechanismu, který by měl bránit extrémním cenovým výkyvům na klíčovém uzlu TTF, to však zmíněným státům nestačí.

Experti unijní exekutivy tento týden rozebírali se zástupci členských zemí možnosti omezení cen plynu a sdělili jim, že žádná z variant stropu není proveditelná bez ohrožení dlouhodobých kontraktů či dostatku dodávek. Část zemí však na přípravě konkrétního návrhu trvá a předseda Evropské rady Charles Michel sáhl v rámci sporu k neobvyklému kroku a vyzval k předložení návrhu šéfku komise Ursulu von der Leyenovou.

Podle informací ČTK by EK měla dlouho odkládaný návrh předložit příští týden, aby jej mohli experti členských zemí probrat před ministerskou schůzkou plánovanou na 24. listopadu.

VIDEO: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent

Video placeholde
Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent • ČTK