Exportérem roku je opět Škoda Auto

Zatím posledním představeným modelem mladoboleslavské automobilky je Škoda Rapid Spaceback.

Zatím posledním představeným modelem mladoboleslavské automobilky je Škoda Rapid Spaceback. Zdroj: ctk

Exportérem roku se stala opět mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Stejně jako v minulém ročníku soutěže se na dalších místech umístily společnosti Foxconn a Panasonic AVC. Ocenění předal zástupcům firem na slavnostním večeru prezident Miloš Zeman.

Vítězem kategorie dle objemu exportu v letech 1993 až 2012 byla také vyhlášena Škoda Auto. Podle nárůstu exportu, ve stejném období, zvítězil výrobce pneumatik Mitas. Za největší nárůst exportu v letech 2011 až 2012 byla oceněna společnost Ostroj.

Premiér v demisi Jiří Rusnok odhadl, že přebytek obchodní bilance ČR bude letos 320 až 340 miliard korun. „Exportéři patří k chloubě naší ekonomiky,“ uvedl.

Zeman se vyslovil pro lepší práci českých ambasád a velvyslanců. „Je zapotřebí, aby si čeští velvyslanci uvědomili, že národním zájmem je primárně ekonomická diplomacie a ne řešení sporů mezi Palestinou a Izraelem nebo Tchaj wanem a kontinentální Čínou. Potřebujeme, aby naši velvyslanci byli kvalifikovaní a znali svůj terén už tehdy, kdy na něj vstoupí,“ dodal. Vyzdvihl také práci českých honorárních konzulů.

Exportér roku
Soutěž Exportér roku má tradičně několik kategorií a zúčastnit se jí mohli všichni exportéři se sídlem v České republice s ročním objemem vývozu nad 100 milionů korun. Pořadateli soutěže jsou Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání ČR, záštitu nad soutěží měla Hospodářská komora ČR.

V rámci soutěže Exportér roku byly letos poprvé udělovány také ceny v kategorii „Nejlepší exportní transakce podpořená státem“. Nastaveným kritériím letos nejlépe vyhověly projekty společností Pegas Nonwovens, Škoda JS a Ferrit.

Společnost Pegas uspěla se svou vývozní transakcí o celkovém objemu dosahujícím téměř 1,7 miliardy korun. Výstavba továrny na výrobu netkaných textilií v Egyptě byla pojištěna státní pojišťovnou EGAP. Pegas Nonwovens vyrábí netkané textilie na bázi polyethylenu a polypropylenu mj. pro oblast hygieny, průmysl či stavebnictví.

Velcí exportéři (nad 500 mil. korun) podle objemu exportu v letech 1993 - 2012
PořadíFirma
1. ŠKODA AUTO
2. FOXCONN CZ
3. Panasonic AVC Networks Czech
4. SIEMENS GROUP Česká republika
5. MORAVIA STEEL
6. ArcelorMittal Ostrava
7. BOSCH DIESEL
8. ROBERT BOSCH
9. Iveco Czech Republic
10. MITAS

Škoda pokračuje v dobývání ruského trhu s Rapidem a Yetim