Ferrari poprvé vydělalo přes miliardu eur, pomohl zájem o první SUV značky

Ferrari Purosangue

Ferrari Purosangue Zdroj: Ferrari

Ferrari Purosangue
Ferrari Purosangue
Ferrari Purosangue
Ferrari Purosangue
Ferrari Purosangue
12
Fotogalerie

Italský výrobce luxusních automobilů Ferrari v loňském roce zvýšil čistý zisk o 34 procent na rekordních 1,257 miliardy eur. Poprvé se tak dostal nad hranici jedné miliardy eur, oznámila firma.

Odbyt aut se zvýšil o 3,3 procenta na 13 663. Pomohl k tomu zájem o první SUV automobilky, model Purosangue. Automobilka loni měla v nabídce 11 modelů se spalovacím motorem a čtyři hybridní modely, které měly na celkovém odbytu podíl 44 procent. Ferrari zatím nenabízí plně elektrický vůz, první plánuje představit v příštím roce.

Automobilka posilovala ve všech regionech, výrazně stoupl odbyt ve Spojených státech, kde prodeje posílily meziročně o skoro 12 procent.

Společnost s dalším růstem výnosů a zisku počítá i v letošním roce, zejména díky vysokému objemu nevyřízených objednávek. Hrubý provozní zisk (EBITDA) by měl v letošním roce činit 2,45 miliardy eur. Loni se zvýšil o 29 procent na 2,28 miliardy eur.

Společnost Ferrari se na začátku roku 2016 oddělila od automobilky Fiat Chrysler. S akciemi Ferrari se nyní obchoduje na burzách v Miláně a New Yorku.