Fiat Chrysler vstoupil na trh, jeho akcie rostou

Fiat (ilustrační foto)

Fiat (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: George via Flickr

Na burzách v New Yorku a Miláně se dnes začalo obchodovat s akciemi nové automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA), která vznikla spojením italského Fiatu s americkým Chryslerem. Cena akcií FCA po vstupu na trh zamířila vzhůru, později se však vývoj otočil.

V New Yorku akcie otevřely na devíti dolarech. Jejich cena se nejprve rychle vyšplhala na 9,55 dolaru, pak ale klesla pod devět dolarů, vyplývá z průběžných údajů burzy.

Fiat získal nad Chryslerem již začátkem letošního roku plnou kontrolu, formálně bylo spojení podniků dokončeno v neděli. Sloučená skupina je sedmým největším výrobcem automobilů na světě. „Dnešek je začátkem naší cesty jako jedné globální automobilky,“ uvedl generální ředitel FCA Sergio Marchionne.

Prezident FCA John Elkann označil dnešní vstup akcií na trh za historický moment. „Je to vyvrcholení práce, kterou jsme za posledních pět a půl roku vykonali,“ prohlásil.

Pětiletá cesta ke spojení

Cesta ke spojení podniků začala už v roce 2009, kdy Chrysler za asistence americké vlády prošel bankrotovým režimem. Fiat tehdy získal kontrolu nad vedením Chrysleru a pětinový podíl v podniku, který postupně zvyšoval.

Chrysler se v uplynulých letech vrátil k zisku díky oživení poptávky po automobilech ve Spojených státech, zatímco Fiat se podle agentury AP nyní potýká s problémy na evropském trhu, který se teprve začíná zotavovat z vleklého útlumu.

FCA má úředně sídlo v Nizozemsku, pro účely placení daní ale sídlí v Británii. Hlavní výrobní aktivity má firma v Detroitu a Turíně. Společnost má ambiciózní plány, do roku 2018 hodlá například zvýšit celosvětový prodej o 60 procent na sedm milionů vozů ročně.