Fico lobuje v USA, za udržení U.S. Steel na Slovensku

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico bude v USA jednat s představiteli ocelářského gigantu U.S. Steell o podmínkách udržení jeho závodu v Košicích. Komplex je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Bratislava mu nejspíš nabídne výhodnější podmínky pro jeho další fungování.

Odchod společnosti U.S. Steel ze Slovenska zatím podle ministra hospodářství Tomáše Malatinského bezprostředně nehrozí. Slovenská vláda podle něj nabídla americkému investorovi výhody, které by ho mohly přesvědčit, aby na Slovensku zůstal. O jaké výhody konkrétně jde, ale neupřesnil.

Představitelé slovenské vlády už v lednu dali najevo, že U.S. Steel, který předloni zaznamenal na Slovensku ztrátu 25 milionů eur (640 milionů korun), by mohl získat kompenzaci. Týkala by se například vysokých poplatků, jež musejí slovenské firmy platit i v případě, že si elektřinu vyrábějí ve vlastních elektrárnách.

Hutě zaměstnávají 11 tisíc lidí

Firma by také mohla dostat dotaci na rekonstrukci své elektrárny. S další podporou se podle médií počítá při udělování povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů, které si firmy nově mají kupovat.

Hutě v Košicích zaměstnávají zhruba 11 tisíc pracovníků. U.S. Steel loni v listopadu oznámil, že dostal nabídky na prodej svého jediného evropského závodu. Mezi hlavní zájemce údajně patří investoři z Ukrajiny nebo Ruska. Slovenská vláda se obává, že nový investor by mohl snížit počet pracovních míst. A nezaměstnanost je na Slovensku momentálně vysoká - koncem loňského roku činila 14,44 procenta.

Také čtete: