Fico nedovolí dělení Slovenských elektráren. Nové jaderné bloky zatíží celou firmu

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY 2.0: Andrij Bulba; Flickr.com

Při prodeji dvoutřetinového podílu Slovenských elektráren, který patří italskému Enelu, slovenská vláda nepřipustí rozdělení firmy na jaderné a nejaderné elektrárny. Spekulace některých zájemců, že si koupí jen výdělečné vodní elektrárny, nepřichází v úvahu, prohlásil v Praze na Evropském jaderném fóru slovenský premiér Robert Fico.

Úvahy o rozdělení firmy se objevily v souvislosti s nedokončenými dvěma bloky jaderné elektrárny Mochovce. Jejich zprovoznění Fico očekává v letech 2016 a 2017. Jenže nové bloky za téměř pět miliard eur budou při stávajících cenách elektřiny ztrátové, a ke dnu tak potáhnou celou firmu.

„Slovenské elektrárny jsou zisková a stabilní společnost a provozování nových bloků v Mochovcích zvládnou. Nebudou k tomu potřebovat žádnou intervenci státu,“ odpověděl Fico na otázku, jestli kabinet zvažuje nějakou formu garancí, které by zajistily rentabilitu elektrárny.

17 procent v energetické společnosti by při prodeji podílu Enelu chtěla získat vláda, aby měla většinu

Vláda už v minulosti vzkázala Enelu, že o prodeji podílu může uvažovat, teprve až Mochovce dostaví. Kdyby se prodej uskutečnil nyní, dostavba by se podle Fica protáhla až o rok.

„Vyvineme navíc veškeré úsilí, abychom svůj 34procentní podíl navýšili minimálně o 17 procent a získali ve společnosti většinu. Výše podílu státu bude záviset na ceně. Představy Enelu jsou zatím nereálné,“ tvrdí Fico.

O koupi italského podílu se uchází Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského. Naopak polostátní ČEZ se rozhodl, že nabídku na odkup nepodá.