Finance prodloužily první kolo tendru na prodej papíren Vipap

ilustrační foto papírny

ilustrační foto papírny Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alex Moseley; Flickr.com

Ministerstvo financí prodloužilo do 15. června první kolo výběrového řízení na prodej státního podílu 96,5 procenta ve slovinské papírenské společnosti Vipap Videm Krško. Původní termín počítal s ukončením prvního ze dvou kol výběrového řízení 1. června.

Návrh na prodej firmy schválila vláda v květnu 2013. Ministerstvo financí tehdy navrhlo obchodní veřejnou soutěž, jejímž jediným kritériem bude navržená cena. Její očekávanou výši ale úřad nezveřejnil. Český podíl na základním kapitálu firmy je 75,6 milionu eur (přes dvě miliardy korun). Prodej by měl být uzavřen do konce roku.

První kolo výběrového řízení je podle ministerstva určeno zejména k identifikaci zájemců, k jejich základnímu seznámení se společností a k předložení požadovaných dokumentů tak, aby se zájemci mohli zúčastnit druhého kola. „Chceme, aby zájemci měli dostatečný časový prostor pro předkládání nabídek,“ uvedl k prodloužení termínu mluvčí MF Radek Ležatka.

Finančním poradcem ministerstva je společnost Ernst & Young. Právním poradcem je advokátní kancelář Dvořák, Hager & Partners.

Balkánská jednička

Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně, specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Zbývajících 3,5 procenta firmy tvoří akcie v držení společnosti. Česká republika tak nepřímo ovládá celých 100 procent společnosti.