Firma CZ Loko připravuje nábor 60 lidí, stovku přijala letos

CZ Loko Česká Třebová

CZ Loko Česká Třebová Zdroj: ctk

Společnost CZ Loko z České Třebové přijala letos stovku pracovníků, v příštím roce bude hledat ještě dalších šest desítek lidí. Kromě výroby motorových lokomotiv se podnik zaměřuje na jejich opravy a modernizace. Řekl to Roman Čechura z firmy, která dnes představila novou řadu posunovacích lokomotiv. "Otevíráme dvě nové provozovny na Moravě a nabíhají nám nové sériové zakázky," řekl uvedl Čechura.

Nová čtyřnápravová lokomotiva na diesel-eletrický pohon o váze 18 tun a s maximální rychlostí 80 kilometrů v hodině se hodí pro posun v hutích, petrochemických a důlních vlečkách. Modernizovaná řada je opatřena tempomatem či systémem skluzové ochrany. První vozidlo slouží v Třineckých železárnách a druhá lokomotiva z této série bude uvedena do provozu v prvním čtvrtletí příštího roku v Srbsku.

Letos podniku klesly prodeje na východních trzích o půl miliardy korun. Firmy se dotkl propad hodnoty rublu a rovněž embargo, které uvalily na Ruskou federaci Evropská unie a USA kvůli konfliktu na Ukrajině a anexi Krymu. „Ruský trh jsme neopustili, ale vývoj ekonomiky a nálady na trhu nám prostě nesvědčily,“ dodal Čechura.

Nosným produktem společnosti jsou posunovací a univerzální motorové lokomotivy pro drážní operátory ve střední Evropě. Nové klienty CZ Loko získalo ve Finsku nebo Turecku. Nadále se společnost zaměřuje i na modernizaci speciálních vozidel pro údržbu tratí. Holding CZ Loko loni vykázal obrat 2,046 miliardy korun. Za letošní účetní rok očekává zhruba stejné výsledky.

Společnost aktuálně zaměstnává 800 lidí. Hlavní závod má v České Třebové, další provozovny Jihlavě a Nymburce. Minulý týden podnik otevřel nové laserové centrum v Žamberku, které se bude se podílet na výrobě kabin, chladičů, nádrží a dalších kovových komponentů lokomotiv a traťových vozidel. Nové pracoviště nahradilo staré technologie výroby.