Firma Modřany Power, která se chce podílet na dostavbě Temelína, je v insolvenci

strojírenství

strojírenství

Přední český výrobce spojovacího potrubí Modřany Power se dostal do problémů. Firma, která se chystá podílet na dostavbě Temelína, je totiž kvůli dluhům v insolvenčním řízení. Návrh na insolvenci podala Komerční banka s tím, že jí firma od loňského podzimu dluží asi 150 milionů korun. Vzhledem k dalším velkým pohledávkám přitom poslala KB do insolvenčního řízení rovnou i vlastníka Modřany Power, investiční skupinu CTY Group.

strojírenstvístrojírenství

„V současné době soud vyzval účastníky řízení k podání jejich písemných vyjádření. Do rozhodnutí soudu se k této věci nebudeme dále vyjadřovat,“ řekl deníku Insider vedoucí úseku marketingu a podpory prodeje firmy Modřany Power Přemysl Anděl.

Podle insolvenčního rejstříku podala Komerční banka návrh na Modřany Power i celou CTY Group minulý týden. Soud rovněž minulý týden zamítl návrh banky na vydání předběžného opatření. Insolvenční řízení nicméně nadále pokračuje.

Modřany Power se přitom chystala na velké zakázky. Předběžnou dohodu o budoucím podílu na dostavbě jaderné elektrárny Temelín totiž podepsala jak s americkým Westinghousem, tak s česko-ruským konsorciem MIR.1200.

S Rusy došlo k podpisu už loni na podzim, s Američany ale až 28. ledna, tedy několik dní poté, co byl návrh podán. Jeho zástupci ale řekli, že společnost Modřany Power považují nadále za spolehlivého partnera. „Společnost Modřany Power je pro nás spolehlivý partner, který prokázal, že umí splnit náročné kvalitativní požadavky a má dostatečné výrobní kapacity. Jsme přesvědčeni, že to bude moci nabídnout i za několik let, kdy by měla být spolupráce reálně zahájena,“ uvedl pro Insider evropský viceprezident Westinghousu Mike Kirst.

CTY táhne ke dnu polygrafie

Firma Modřany Power, bývalá Modřanská potrubní, je součástí CTY Group od roku 2005. Předloni jí klesl zisk na zhruba 14 milionů korun, tržby klesly o pět procent na 1,96 miliardy korun.

Za celou CTY Group stojí podnikatelé Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás. Insolvenční návrh na celou skupinu je vyvrcholením dlouhodobých problémů firem z portfolia CTY. Tím největším byly téměř miliardové dluhy polygrafické firmy Česká Unigrafie, které ji loni dovedly až do konkurzu a propuštění stovek zaměstnanců. Jen Komerční banka ještě nyní za zkrachovalou polygrafickou částí CTY eviduje pohledávky za více než 630 milionů korun.