Ford ukončil výrobu elektromobilu. Loni se ho v Evropě prodalo jen 61 kusů

Ford Focus Electric

Ford Focus Electric Zdroj: repro auto.cz

Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric
Nissan Leaf vs. Ford Focus Electric
8
Fotogalerie

Automobilka Ford Motor se rozhodla ukončit evropskou produkci modelu Focus Electric. Důvodem je příliš nízká poptávka po modelu, v loňském roce našel cestu jen k 61 zákazníkům z celé Evropy, tedy ještě o devět méně, než v roce předchozím.

Ford Focus Electric vychází z klasického Focusu, vzhledově je téměř totožný jako verze se spalovacím motorem. Ford tak reagoval na nástup elektromobilů tou nejsnadnější cestou, tedy implementací nového ústrojí do již existujícího vozu.

Evropskou produkci zahájila automobilka v roce 2013 v německém Saarlouisu, pro americký kontinent probíhá výroba v michiganském závodu.

Vozidlo s cenovkou začínající v Německu na téměř 35 tisících eurech (934 tisících korunách) však zákazníky nezaujalo. „Objemy prodejů nejsou dostatečně velké. Zkusíme to znovu, až trh dospěje,“ uvedl na novinářské konferenci Graham Hoare z centrály Fordu.

Cestu k zákazníkům si nenašel ani přesto, že v odvětví elektromobilů zatím nepanuje příliš silné konkurenční prostředí. Ford však nebyl ochotný snížit cenovku svého modelu na úroveň, kde by zaujala potenciální kupce.

V průběhu let sice automobilka v rámci modernizace zvýšila dojezd vozu ze 160 na 225 kilometrů, ani to však nebylo dostatečně silným argumentem, na který by zákazníci slyšeli.

Ford tak evropský opouští trh s elektromobily ve chvíli, kdy prodeje automobilů s alternativními palivy rostou a většina výrobců volí právě opačný postup. 

Zatímco pro Ford elektromobily lukrativní nejsou, pro Teslu jde o základ byznysu. Podívejte se na její autonomní vůz:

Video placeholde

Podívejte se, jak funguje autopilot v automobilu Tesla • Tesla

Focus však zůstává v prodeji ve Spojených státech, kde je jediným elektrickým modelem. V současnosti se automobilka soustředí především na hybridní modely, chce tak reagovat na množící se zákazy vjezdu dieselových vozidel do center měst.

Plnohodnotný elektromobil na vlastní platformě výrobce představí až za tři toky. Mělo by jím být SUV s dojezdem až 480 kilometrů.