Foxconn propadá, potíže má i v Česku

Foxconn

Foxconn Zdroj: profimedia.cz

Matka druhého největšího českého exportéra, tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn, je hluboko v červených číslech. Za první pololetí tohoto roku firma hospodařila se ztrátou skoro čtvrt miliardy dolarů. Za nejhorší pololetní výsledek od roku 2005, kdy firma vstoupila na burzu, může podle mluvčího Foxconnu Vincenta Tonga pokles objednávek od hlavních klientů, mezi které patří například výrobce mobilních telefonů Nokia.

Zatím není jasné, jaké důsledky budou mít hospodářské problémy globální matky na českou dceru. Je však zřejmé, že se špatné výsledky nevyhnou ani české pobočce Foxconn CZ, která sídlí v Pardubicích. Z údajů, které Foxconn sám každoročně poskytuje do žebříčku Czech TOP100, vyplývá, že zisk i obrat českého Foxconnu v posledních letech klesá.

V roce 2011 utržil Foxconn CZ, který se na celkovém českém exportu podílí zhruba 3,5 procenta, 102 miliard korun, o osm méně než o rok dříve. Ještě viditelněji poklesl zisk: z téměř 400 milionů v roce 2010 klesl v minulém roce na pouhých 13 milionů korun.

Vedení českého Foxconnu se deníku E15 nepodařilo zastihnout. Člen odborů však uvedl, že v továrně pociťují zpomalení výroby. „Určitě té práce není tolik jako loni a předloni. Snižuje se počet agenturních zaměstnanců,“ řekl deníku E15 zaměstnanec českého Foxconnu. Firma zaměstnává 4700 lidí.

Foxconn dostal půlmilionovou pokutu kvůli pracovním podmínkám

V Česku Foxconn vyrábí hlavně komponenty do počítačů, v dalších zemích pak mobilní telefony a počítačové díly pro nejznámější světové značky.