Francie prodá Egyptu stíhačky, rakety i fregaty. Za pět miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Francie se dohodla s Egyptem, že mu prodá 24 stíhacích letounů Rafale francouzské výroby. Transakci potvrdil francouzský prezident François Hollande. Součástí zbrojní dohody je i prodej raket vzduch-vzduch a námořní fregaty. Celková hodnota transakce dosahuje 5,2 miliardy eur (143,8 miliardy korun).

„Bitevník Rafale vyhrál svůj první vývozní kontrakt,“ uvítal prodej Hollande. „Podpis se uskuteční 16. února v Káhiře. Požádal jsem ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana, aby se podepsal jménem Francie,“ dodal francouzský prezident v komuniké.

Egypt chystá modernizaci armádního vybavení kvůli obavám, že by se do země mohla rozšířit krize ze sousední Libye. Letouny Rafale vyrábí francouzská společnost Dassault Aviation. Stíhačky jsou od roku 2004 součástí vybavení francouzské armády, zahraničního kupce ale zatím nenašly.

Součástí kontraktu je i námořní fregata Fremm od francouzské státem kontrolované průmyslové skupiny DCNS a rakety vzduch-vzduch od evropského výrobce MBDA. Ten působí v několika evropských zemích včetně Francie.