Fúze ČEZ – Energotrans: čas se zastavil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Antimonopolní úřad měl touto dobou finišovat s přípravou závěrečného verdiktu, ale čas se zastavil. Platí to alespoň pro velké přesuny na šachovnici českého energetického trhu, které rozehráli dva největší hráči – ČEZ a Energetický a průmyslový holding (EPH). Jde především o prodej firmy Energotrans, která provozuje mělnickou teplárnu.

Tu kupuje od EPH Daniela Křetínského právě společnost ČEZ. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale zkoumá, zda by pak dominantní postavení tuzemské energetické jedničky už nebylo za hranicí pravidel.

„Čekáme na další podrobné podklady,“ řekl deníku E15 šéf ÚOHS Petr Rafaj. Lhůta pro posuzování transakce je tedy stále přerušena a Rafaj ani nehodlá odhadovat, jak dlouho ještě bude nutné na rozhodnutí jeho úřadu čekat. Pouze dodává, že si úřad vyžádal podrobné informace od obou stran – společnosti ČEZ i Energotransu.

ÚOHS loni zvolil pro posuzování transakce nejpřísnější možný postup – pětiměsíční prodlouženou proceduru. Nejde ale jen o osud mělnické společnosti, která dodává teplo pro hlavní město Prahu. Na verdiktu českého antimonopolního úřadu totiž paradoxně závisí také další vývoj v německých uhelných dolech Mibrag. Ty jsou také součástí velkých přesunů – zatímco Energotrans se má stát majetkem společnosti ČEZ, polovina Mibragu míří přesně opačným směrem z ČEZ, ovládaného státem, do soukromého holdingu, za kterým stojí kromě Křetínského také podnikatelé Petr Kellner a Patrik Tkáč. EPH by tak definitivně ovládl celé doly Mibrag a společně s tím i projekt na výstavbu moderní uhelné elektrárny ve východním Německu.

Petr Rafaj již dříve uvedl, že je nutné důkladně propočítat, zda spojení ČEZ s Energotransem nebude znamenat nepříznivou změnu na trhu. „Jde o nákup teplárenského zařízení, kde vedlejší činností je výroba elektřiny. Je nutné prověřit všechny aspekty,“ řekl Rafaj. Úřad navíc bude muset vzít v potaz také to, že ČEZ se chystá stavět v Mělníce novou paroplynovou elektrárnu, která by jeho podíl na trhu dále zvýšila.