Gazprom chce dodat rekordní dodávku plynu do Evropy

Ruská společnost Gazprom předpokládá, že v letošním roce opět dodá do Evropy a Turecka rekordní objem plynu. Generální ředitel podniku Alexej Miller dnes uvedl, že dodávky by letos mohly překročit 205 miliard krychlových metrů. Loni činily rekordních 194,4 miliardy krychlových metrů.

Gazpromu se v poslední době daří zvyšovat podíl na evropském trhu, a to navzdory snaze Evropské unie o snížení závislosti na ruském plynu. Dodávky ruského plynu se výrazně zpolitizovaly po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Rusko se nyní snaží posílit svůj energetický vliv v Evropě výstavbou nových plynovodů, které obcházejí Ukrajinu.

Náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv dnes upozornil, že těžba plynu v Evropě se snižuje, zatímco jeho spotřeba je na vzestupu. "Gazprom má kapacity k tomu, aby Evropě dodal plyn v množství, které potřebuje," prohlásil.

Analytici upozorňují, že pozici Gazpromu na evropském trhu by mohly podkopávat dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Některé země, například Polsko a Litva, se pomocí těchto dodávek snaží snížit svou závislost na ruském plynu. Miller nicméně uvedl, že LNG ze Spojených států nebude v Evropě konkurenceschopný kvůli vysokým nákladům na produkci a přepravu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.