Bitcoin padá na nová letošní minima, investor věští další pokles

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Hodnota kryptoměny bitcoin dosáhla letošního minima, když klesla pod hranici šesti tisíc dolarů. Šéf poradenské a investiční společnosti Onchain Capital Ran Neu-Ner se domnívá, že propad bude pokračovat. „Za pár dní se bitcoin dostane pod hranici 5 a půl tisíc dolarů,“ tvrdí. Nejrozšířenější kryptoměna se tak spolu s dalšími virtuálními mincemi nemůže vymanit ze sestupného trendu, které trvá od začátku roku.

Neu-Ner ovšem mírní případnou paniku mezi investory slovy, že současná doba představuje vhodnou příležitost pro přikoupení kryptoměn. „Pokud rozumíte technologiím a počítáte s výnosy v dlouhodobém horizontu, máte vhodnou šanci,“ říká pro CNBC Neu-Ner. 

Na rozdíl od prosince, kdy se hodnota bitcoinu pohybovala kolem 20 tisíc dolarů, je nynější situace s ohledem na výnosy tristní a nejbližší týdny prý obrat nepřinesou.

Poptávka po bitcoinu i ostatních kryptoměnách klesá nejen kvůli slabšímu zájmu investorů, ale také v reakci na nedávné negativní komentáře globálních regulátorů a na kybernetické útoky na přední kryptoměnové burzy. Od počátku roku bitcoin ze své hodnoty ztratil 60 procent, uvedla agentura Reuters.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.