Gazprom připustil, že neukončí tranzit plynu v roce 2019

Ruský plynárenský gigant Gazprom možná bude pokračovat v tranzitu zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu i po vypršení současného kontraktu v roce 2019. Prohlásil to generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Jednání však podle něj komplikuje skutečnost, že Ukrajina chce zvýšit tranzitní poplatky.

Miller dodal,že prezident Vladimir Putin pověřil Gazprom, aby zahájil předběžné jednání o možném pokračování v tranzitu. Na počátku tohoto měsíce přitom Gazprom uvedl, že v roce 2019 tranzit zemního plynu přes Ukrajinu ukončí, a vyzval Evropskou unii, aby urychlila rozhodování o alternativních trasách, aby si zajistila dodávky i po tomto datu.

Roční příjmy ve výši více než jedné miliardy USD (24,4 miliardy Kč) z tranzitu ruského plynu jsou důležitým zdrojem příjmů pro Ukrajinu, upozornila agentura DPA. Přes Ukrajinu proudí zhruba polovina ruského plynu určeného pro Evropu.

Miller však zdůraznil, že Gazprom neuvažuje o pouhém jednoduchém prodloužení smlouvy z roku 2009 a nehodlá přistoupit na dohodu, pokud pro něj budou podmínky nepřijatelné. Upozornil, že na jednání o dohodě má firma ještě čtyři a půl roku. Ukrajinský Naftogaz podle agentury TASS chce zvýšit tranzitní poplatek na pět dolarů za 1000 metrů krychlových plynu na 100 kilometrů.

Putin nedávno kritizoval, že přepravní síť v sousední zemi je zastaralá a EU nedělá nic pro její obnovu. Proto Rusko uvažuje o alternativách, jako je rozšíření plynovodu Nord Stream a plynovod Turkish Stream.

Největší zásoby plynu na světě

Naftogaz tento týden uvedl, že Rusko zřejmě letos sníží tranzit zemního plynu přes Ukrajinu o zhruba 18 procent. V loňském roce tranzit podle údajů ukrajinského ministerstva energetiky klesl o téměř 28 procent na 62,2 miliardy krychlových metrů.

Rusko zajišťuje přibližně třetinu spotřeby plynu v Evropské unii, kde však poptávka po plynu v posledních letech klesala. Gazprom disponuje největšími zásobami plynu na světě, má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů a je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.