General Electric prodá divizi realit. Chystá se také na zpětný odkup akcií

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Největší americký konglomerát General Electric (GE) prodá své aktivity na trhu komerčních nemovitostí investiční společnosti Blackstone Group a bance Wells Fargo za 26,5 miliardy dolarů (685 miliard korun). Společnost oznámila, že odprodej téměř celé její realitní divize GE Capital Real Estate jí umožní soustředit se na zlepšení základních aktivit v průmyslovém sektoru. Kromě toho oznámila plán zpětného odkupu svých akcií, který je druhý největší v historii.

GE zároveň hodlá pokračovat v zeštíhlování své finanční divize. GE odchází z podnikání v realitách, aby se zaměřila na zvyšování ziskovosti své produkce leteckých motorů, energetických zařízení nebo technologií pro těžbu ropy. Šéf GE Jeff Immelt uvedl, že zisky společnosti z úvěrových aktivit by měly v příštím roce dosáhnout 75 procent celkového zisku z 55 procent v roce 2013.

GE se už zbavuje některých finančních aktivit dceřiné společnosti GE Capital, prodává výrobu elektrospotřebičů švédskému Electroluxu a dohodla se na koupi energetické divize francouzského Alstomu.

Dohoda o prodeji v oblasti realit je největší transakcí na americkém realitním trhu od roku 2007. Tehdy Blackstone koupila správce nemovitostí Equity Office Properties Trust za 39 miliard dolarů.

GE uvedla, že prodej většiny aktivit na trhu komerčních nemovitostí plánuje uskutečnit v průběhu příštích dvou let. Velkou část této činnosti kupují Blackstone a Wells Fargo. GE má zároveň předběžné smlouvy o prodeji dodatečných aktivit o hodnotě zhruba čtyři miliard dolarů jiným kupcům, jejichž jména konglomerát neprozradil.

Immelt kromě toho ohlásil agresivní plán na zeštíhlení finanční divize GE Capital. Ta nyní vytváří zhruba polovinu celkového zisku konglomerátu, zároveň je ale pro firmu velkou zátěží z hlediska regulačních požadavků, poškodila konglomerát během finanční krize a způsobila starosti mnoha investorům, napsala agentura AP

Firma rovněž oznámila, že bude „v průběhu příštích 24 měsíců pokračovat ve zbavování se většiny aktivit GE Capital“. Výjimkou mají být činnosti, které se týkají aktivit v průmyslovém sektoru. Firmě by tak na konci celého procesu mohly zbýt aktiva s hodnotou zhruba 90 miliard USD - zlomek z 363 miliard dolarů v aktivech GE Capital, které firma držela ke konci loňského roku, napsal list The New York Times.

„Obchodní model pro velké finanční společnosti financované pomocí mezibankovního úvěrovaní se změnil tak, že je stále obtížnější mít přijatelnou návratnost,“ uvedla GE. Zároveň usiluje o to, aby přestala být považována za „systémově důležitou finanční instituci“, a jedná kvůli tomu s regulátory, napsala AP.

„Je to velký krok v naší strategii soustředit GE kolem jejích konkurenčních výhod,“ sdělil Immelt podle AP. Firma také plánuje odkoupit vlastní akcie v objemu až 50 miliard dolarů. Je to druhý největší takový program zpětného odkupu akcií v historii. S větším plánem přišel pouze americký výrobce elektroniky Apple. V jeho případě objem dosahoval 90 miliard dolarů. Akcie GE před začátkem dnešního obchodování na Wall Street přidávaly zhruba sedm procent.