GM prodal rekordních 9,8 milionu vozů, nově spouští sdílení aut

Výrobní linka v jedné z továren General Motors

Výrobní linka v jedné z továren General Motors Zdroj: General Motors

Automobilka General Motors (GM) prodala loni po celém světě rekordních 9,8 milionu vozidel. Je to pro ni třetí rok rekordního prodeje za sebou. Největší americká automobilka tak zřejmě uhájila třetí místo na světovém automobilovém trhu za japonskou Toyotou a německým Volkswagenem. Automobilka zároveň oznámila, že ve Spojených státech spouští novou službu sdílení automobilů.

Ve srovnání s předešlým rokem stoupl celosvětový prodej GM o 0,2 procenta. Hlavním trhem je pro automobilku nadále Čína. GM a její společné podniky tam loni dodaly rekordních 3,6 milionu vozidel, o pět procent více než předloni. Dnes GM v Číně otevřela továrnu na výrobu luxusních vozů Cadillac.

Dodávky ve Spojených státech stouply o pět procent na více než tři miliony aut. Na třetím hlavním trhu v Brazílii se ale loni snížily o třetinu. Evropská značka Opel/Vauxhall zaznamenala loni nejlepší prodejní výsledky za poslední čtyři roky. Na celém světě dodala přes 1,1 milionu vozidel, a to navzdory strategickému odchodu z Ruska, uvedla GM v dnešním sdělení.

GM byla desítky let jedničkou na světovém automobilovém trhu, po bankrotu v roce 2009 ale o toto postavení přišla. Štafetu přebrala japonská skupina Toyota. Ta minulý měsíc odhadla, že prodej by měl za rok 2015 mírně klesnout na 10,1 milionu vozů. Volkswagen, největší evropská automobilka a dvojka na světovém trhu, zaznamenala loni první pokles prodeje od roku 2002. Odbyt vozů skupiny se z předloňského rekordu 10,14 milionu snížil o dvě procenta na 9,93 milionu. Koncern bojuje s následky emisního skandálu, loni ho ale trápila i slabá poptávka v Číně.

GM se spojila s Lyftem

GM hledá způsoby, jak se prosadit ve sféře způsobů dopravy budoucnosti. Nedávno vstoupila do strategické aliance s provozovatelem alternativní taxislužby Lyft, zaměřené mimo jiné na budoucí samořiditelná auta, tedy vozy bez řidiče.

Dnes GM představila službu sdílení vozidel s názvem Maven. Její uživatelé budou pomocí aplikace v mobilním telefonu moci v daném městě najít a rezervovat si vůz k dalšímu využití. Auto stejným způsobem odemknou a zamknou. Pomocí aplikace budou také moci ovládat další funkce, jako je nastartování nebo klimatizace. Služba bude stát mezi šesti a 12 dolary na hodinu v závislosti na velikosti vozu, uvedla agentura AFP. Jako první ji budou moci vyzkoušet ve městě Ann Arbor v Michiganu. Časem by měla být dostupná i v některých velkých amerických městech, ale také v Berlíně a ve Frankfurtu, napsal list Financial Times.