Gumová dieselgate: finský Nokian podváděl při testech pneumatik

Pneumatiky Nokian

Pneumatiky Nokian Zdroj: Nokian Tyres

Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres posílal do novinářských testů jiné pneumatiky, než které pak pod stejným označením prodával zákazníkům. Tvrdí to finský ekonomický deník Kauppalehti s odvoláním na interní dokumenty firmy. Akcie Nokianu na zprávu reagovaly prudkým pádem.

Nokian systematicky dodával testerům zvlášť upravené letní i zimní pneumatiky od roku 2005, píše deník s odvoláním na interní emaily firmy. „Kdyby si testovací organizace koupily pneumatiky Nokian u běžného prodejce, nevedly by si v testu tak dobře,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj.

Podle něj s manipulacemi firma začala pod vedením nyní již bývalého ředitele Kima Grana, který v Nokianu skončil předloni po 14 letech. Jeho nástupce Ari Lehtoranta připustil, že Nokian dřív do testů dodával nestandardní pneumatiky, ujistil ale, že společnost od podvodné praxe po odchodu Grana upustila.

To ale zdroje listu Kauppalehti popírají. Podle nich Nokian podvádí dál i za nového šéfa Lehtoranty.

Neškodná aféra, soudí analytik

Zpráva přichází v době, kdy úřady po celém světě vyšetřují automobilku Volkswagen, která manipulovala s výsledky emisních testů. Podvodný software byl nainstalován do nejméně 11 milionů vozidel. V USA Volkswagen čelí federální žalobě a pokutám ve výši až 46 miliard dolarů, stejně jako stovkám soukromých žalob.

Akcie Nokianu na zprávu zareagovaly prudkým propadem až o 9,6 procenta, největší jednodenní ztrátou od října 2013. Akcie později ztrátu částečně snížily na nynější pokles o 4,7 procenta na 30,40 eur.

Nre1v

„Podobná obvinění se v tomto odvětví objevila už dříve,“ řekl agentuře Bloomberg analytik banky Nordea Rauli Juva. „Nemyslím si, že to je něco, co by mělo potenciál poškodit výnosy Nokianu,“ dodal.

Zisk Nokianu před úroky a zdaněním loni klesl o 4,1 procenta 296 milionů eur. Firma očekává, že na této úrovni zůstane i letos.