Horní zákon může ztížit cestu k zásobám nerostných surovin

NWR, těžba

NWR, těžba

Vláda se chystá splnit slib, který dala Věcem veřejným, když s nimi přede dvěma lety skládala kabinet: Co nejvíce ztížit prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Chce toho docílit novelou horního zákona, z něhož má zmizet možnost vyvlastnění. To znamená, že těžaři, a nejen uhlí, ale třeba i písku či jiných surovin, které se nacházejí pod pozemky a domy, by se s majiteli vždy museli domluvit na odkupu.

„Stačí, aby si kdokoli, kdo je odpůrcem těžby, koupil v dané lokalitě metr pozemku, a těžaři budou mít problém,“ vysvětluje sociálnědemokratický poslanec Milan Urban. Podle něj jde tato novela proti logice jiné normy – ta má pro změnu vyvlastňování umožnit, a to kvůli liniovým stavbám. „Novela horního zákona, to je politika, nikoli racionální úvaha. Troufám si říci, že to souvisí s církevními restitucemi. Vláda potřebuje, aby je Věci veřejné podpořily,“ soudí Urban.

Ministerstvo průmyslu, které novelu vypracovalo, v návrhu uvádí, že zvažovalo i variantu, podle níž by horní zákon zůstal v dosavadním znění. Tedy i s vyvlastňovacími paragrafy. Posléze se však přiklonilo k tomu, aby tyto pasáže byly ze zákona vyškrtnuty.

„Odstranění institutu vyvlastnění přispěje k transparentnosti vztahů mezi státem a soukromými vlastníky v oblasti těžby nerostných surovin,“ uvádí se ve zprávě pro vládu. Podle ministerstva se v případě střetu zájmů budou moci majitelé nemovitostí domoci řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání s těžebními organizacemi. Urban naopak tvrdí, že vyvlastňovací paragrafy měly spíše symbolický význam – nabádaly k tomu, aby se těžaři a majitelé nemovitostí či pozemků museli dohodnout: „Bránily tomu, aby někdo požadoval třeba desetinásobek tržní ceny.“

O škrtnutí vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona například dlouhodobě usiluje radnice v Horním Jiřetíně a další odpůrci rozšiřování těžby uhlí v severozápadních Čechách. Těžební firmy však varují – zrušením vyvlastňovacích paragrafů může stát přijít o možnost dostat se ke strategickým zásobám nerostných surovin.