Hrubý zisk Čepra loni vzrostl na 805 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Cerny Jan

Hrubý zisk státního distributora paliv Čepro se loni meziročně zvýšil o 44,6 procenta na 805,3 milionu korun. Tržby meziročně klesly z 73 miliard korun na loňských 71,2 miliard. "I přes sérii odstávek partnerských rafinérií se firmě podařilo dosáhnout třetího nejlepšího hospodářského výsledku v historii společnosti," uvedl předseda představenstva společnosti Jan Duspěva.

Podle Duspěvy je výsledek o to cennější, že ho firma dosáhla ve velmi konkurenčním prostředí, které panuje na trhu s pohonnými látkami v Česku. Zisk společnosti klesal od roku 2010, kdy vydělala rekordních 962 milionů korun.

Čepro loni poprvé uskladnilo část nouzových zásob nafty pro Německo. Ve skladech firmy také skončilo palivo z českých skladů německé firmy Viktoriagruppe, která zkrachovala. K naftě uložené firmou Viktoriagruppe v Německu se Česko v současnosti snaží dostat.

Jediným akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že Čepro by mělo do budoucna spadat pod jiný resort. Čepro totiž je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv v Česku a významnými dodavateli bionafty do Čepra jsou firmy ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš i Jurečka v souvislosti s návrhem daňové podpory biopaliv čelí kritice politických oponentů i některých médií. Tabletový týdeník Dotyk minulý týden napsal, že společnost Preol z Babišovy skupiny Agrofert zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro Čepro.

Čepro provozuje v ČR 1135 kilometrů produktovodů. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnost také provozuje po celé zemi síť 191 čerpacích stanic EuroOil.