Hutní montáže staví v JAR jednu z největších uhelných elektráren na světě

Stavba kotle v uhelné elektrárně Kusile

Stavba kotle v uhelné elektrárně Kusile Zdroj: Hutni montaze

Akciová společnost Hutní montáže pronikla na nové a velmi perspektivní obchodní teritorium. Společnost ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group získala kontrakt na výstavbu uhelné elektrárny Kusile v Jihoafrické republice. Ta bude patřit k největším na světě.

Hodnota zakázky je zatím ve stovkách milionů korun s možností významného rozšíření. Proto částku nespecifikujeme přesně,“ řekla E15.cz mluvčí firmy Eva Kijonková. Podle popisu projektu server E15.cz spočítal, že celkem by výše zakázky mohla dosáhnout až jedné miliardy korun.

„Elektrárna se rozkládá na ploše téměř 1355 hektarů, skládá se ze šesti přibližně 800 MW jednotek a bude jednou z největších uhelných elektráren na světě. Proto není divu, že v tomto směru je naší zatím nejrozsáhlejší energetickou zakázkou,“ uvedl k projektu generální ředitel a předseda představenstva Hutních montáží Miroslav Přecechtěl.

V tuto chvíli už firma v JAR pracuje a podílí se na montáži spirálových membránových stěn, výsypky a bandáže prvního kotle elektrárny.

Spolupráce s Hitachi

Specializovaná ostravská montážní firma získala zakázku díky dlouholeté spolupráci se společností Hitachi. „Po projektech pro Hitachi Power Europe navazujeme další akcí se společností Hitachi Power Africa,“ upřesnil Přecechtěl.

Úspěch při instalaci prvního kotle může podle něj znamenat účast na stavbě i dalších pěti jednotek elektrárny společnosti Eskom. Ta je velmi zajímavým investorem, protože generuje v oblasti jižní Afriky 95 procent elektrické energie a na celém území Afriky dodávané do sítě zhruba 45 procent elektřiny.

Projekt zaměstná celkem 12 tisíc lidí

Kusile by v budoucnu měla být nejmodernější uhelnou elektrárnou společnosti Eskom. Na stavbě se podílí 40 hlavních dodavatelů, pod kterými pracuje dalších asi 300 subdodavatelů. Projekt si tak do roku 2018, kdy má být dokončen, vyžádá zapojení až 12 tisíc lidí.

Hutní montáže budou mít v JAR nasazeno přibližně 150 zaměstnanců. V současné době už v JAR působí na 45 zaměstnanců ostravské montážní firmy. Mimo to společnost garantuje a zajistí také program vzdělávání místních pracovníků.

Hutní montáže
Firma se vedle energetických komplexů soustředí na průmyslové a dopravní stavby, vodní díla, montáže pro těžební průmysl a provozuje montážní mechanizmy. Kromě výše uvedeného projektu společnost působí především v Evropě. Firma má zhruba 700 zaměstnanců.
Společnost vytvořila za rok 2012 při tržbách 1,3 miliardy korun zisk přes 100 milionů korun. Mezi nejvýznamnější zakázky loni patřily montáže nových energetických nadkritických kotlů ve Wilhelmshavenu a Moorburgu v Německu a v Rotterdamu v Nizozemí.

Miliarda z Ruska